Cu un pas inaintea premierului

Cu un pas inaintea premierului

0 107

Daca e sa-l credem pe cuvant pe Traian Basescu, atunci se pare ca i-a luat-o inainte premierului. Daca n-a reusit sa ne convinga, nu ne ramane sa credem decat ca marti dimineata premierul a sesizat Curtea Constitutionala, iar dupa-amiaza presedintele a semnat decretul de eliberare din functie a ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu.


Varianta oficiala a presedintiei este ca Traian Basescu a semnat, luni, decretul de eliberare. Fara insa a se pronunta in vreun fel in ceea ce-l priveste pe alesul liberalilor pentru aceasta functie, Adrian Cioroianu. Purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu, a precizat ca presedintele Basescu nu l-a numit in functia de ministru de Externe pe Adrian Cioroianu, fata de care si-a exprimat „reticentele” inca de cand a fost propus. Saftoiu a amintit ca presedintele i-a comunicat primului ministru inca din 19 februarie ca are retineri privind aceasta nominalizare si ca i-a propus premierului ca numirea noului ministru de Externe sa fie facuta in cadrul restructurarii Guvernului si sa obtina votul de aprobare al Parlamentului in acest sens.


Presedintele considera necesar ca numirea in functia de sef al diplomatiei romane sa aiba in vedere o persoana cu experienta in domeniul politici externe, cu atat mai mult cu cat principiile de politica externa lansate in precedentii doi ani au nevoie de continuitate si de o foarte buna cunoastere a problematicii respective, a precizat Saftoiu.


Cat despre comunicarea cu intarziere a deciziei de eliberare din functie a lui Ungureanu, explicatia lui Basescu este aceea ca a vrut sa discute personal cu ministrul demisionar in cursul diminetii de marti, cand l-a si sunat pe Ungureanu.


Saftoiu a mentionat ca presedintele a semnat luni decretul pentru eliberarea din functie a lui Mihai Ungureanu si tot luni a fost trimis decretul catre publicare la Monitorul Oficial. „Motivul pentru care presedintele a amanat eliberarea din functie a domnului Mihai Razvan Ungureanu a avut in vedere necesitatea pregatirii si reprezentarii Romaniei in conditii optime la reuniunea ministrilor de Externe de la CAGRE, care a avut loc pe 5 martie, si in cadrul Consiliului European de Primavara care a avut loc pe 8-9 martie la Bruxelles, unde Romania a participat pentru prima data in calitate de stat membru UE cu drepturi depline”, a explicat Saftoiu.


?


Sesizare pe masa Curtii Constitutionale


Marti dimineata, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a sesizat Curtea Constitutionala privind refuzul presedintelui Traian Basescu de a emite Decretul prin care ia act de demisia ministrului de Externe si de a constata vacantarea acestei functii, in baza solicitarii premierului transmise in data de 19 februarie. Prin aceeasi solicitare, primul-ministru propunea presedintelui numirea lui Adrian Cioroianu in functia de ministru al Afacerilor Externe. Tariceanu a solicitat Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Guvern si sa intervina in baza competentelor sale de inalta autoritate publica pentru a repune in legalitate constitutionala raporturile dintre Presedinte si Guvern in aceasta problema.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.