Cu peste 500.000 de bugetari ar trebui ușurată organigrama administrație publice

Cu peste 500.000 de bugetari ar trebui ușurată organigrama administrație publice

0 49

De la Ministerul de Finanțe, aflăm că în 2023, față de 2022, cheltuielile bugetare cresc substanțial. Astfel, per total, se vor cheltui 234,4 mld. lei comparativ cu 199,8 mld. in anul precedent.
Intre acestea, majorarea cheltuielilor de personal nu putea fi mai prejos… Vor creste de la 48,4 mld. lei,la 52,8 mld.de lei. Alte date dezvăluie și o fațetă cu cântec la capitolul salarizării bugetarilor: cele 50 de sporuri acordate, cu mâna largă, de sistem adaugă, la anumite categorii de salariați, până la 85 % la salariul de bază.
Astfel de sporuri reprezintă, in cifre absolute, mai bine de 12 mld. de lei din totalul cheltuielilor de personal.
Dintre acestea, sporul pentru condiții grele de muncă aduce în buzunarele bugetarilor aproape 7 mld. de lei…
Urmare a acestor privilegii fără număr, media salarială în sectorul bugetar este de aproape 7.200 de lei.
In sectorul privat, media salarială nu atinge suma de 5.900 de lei. Cu toate acestea, vouchere de vacanță se acordă doar salariaților din sectorul public.

Valoarea anuala cheltuită de statul român cu un astfel de bonus pentru salariații sai este de aproape 370 de milioane de euro.

Nimeni, până acum, nu a explicat din ce pricini doar salariații bugetari beneficiază de vouchere de vacanță cu toate că prin Constituție se garantează egalitatea de tratament față de toți cetățenii României.
Nici Avocatul Poporului nu a băgat in seama această discriminare nejustificată de nimic între salariații de la stat și cei din mediul privat.
Cu nenumărate privilegii acordate celor de la stat, nici nu e de mirare supradimesionarea aparatului cu personal. De la 800.000 în 2004 (premier Adrian Nastase), la aproape 1.300.000 în 2023…
Polonia,de pildă, cu o populație dublă față de România, are doar 900.000 de salariați în sectorul bugetar!
Pe cale de consecință, statul polonez nici nu se luptă cu atâtea deficite structurale ca România!
Date fiind constrângerile acestor deficite, reformele din administrație nu mai pot fi abordate cu mănuși, ci cu un „maturoi” manuit cu hotărâre de către cei răspunzători de guvernarea țării! Indiferent de costurile electorale…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.