Cu pasarile in cotete

Cu pasarile in cotete

0 113

Avicultorii din zonele tarii identificate de Autoritatea Veterinara ca avand un grad ridicat de risc privind aparitia gripei aviare nu vor mai avea voie sa creasca pasari in aer liber, dar vor putea fi acordate derogari daca sunt indeplinite conditii precum hranirea pasarilor intr-un spatiu inchis. Prevederea este inclusa intr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care va intra in vigoare pe 3 martie.


Actul normativ stabileste ca avicultorii sa creasca pasarile numai in spatii adapostite, daca fermele sunt amplasate in zone cu un grad ridicat de risc de aparitie a gripei aviare, cum ar fi culoarele de migratie ale pasarilor, mai ales cand acestea vin din Asia Centrala si de Est, Orientul Mijlociu, Africa sau zonele din Marea Caspica si Marea Neagra.


Totodata, in gospodariile care se afla in preajma unui numar mare de pasari migratoare sau de apa sau in fermele care sunt localizate la distante reduse fata de lacuri, helestee si alte zone umede, unde s-ar putea aduna pasari de apa migratoare, exista un grad mai ridicat de aparitie a virusului aviar.


Ordinul ANSVSA prevede ca Autoritatea se va asigura ca in zonele cu grad ridicat de risc sunt interzise fara intarzieri nejustificate activitatile de crestere a pasarilor domestice in aer liber si de aprovizionare a acestora cu apa din rezervoare aflate in aer liber, sau la care au acces pasarile salbatice.


Totodata, este interzis ca pasarile domestice sa fie localizate impreuna cu alte pasari in cadrul unor expozitii, targuri si evenimente culturale, inclusiv concursurile de pasari.


Pentru a obtine o derogare privind aceste interdictii, avicultorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, precum hranirea si aprovizionarea cu apa a pasarilor in cadrul unui spatiu inchis sau adapostit, care sa nu permita accesul pasarilor salbatice.


Ordinul ANSVSA mai prevede o serie de reguli stricte privind pasarile folosite ca momeala la vanatoare.


Autoritatea a anuntat ca va desfasura actiuni de supraveghere mai stricte asupra pasarilor, dupa ce autoritatile din Rusia au notificat ANSVSA despre aparitia unor focare in anumite zone ale tarii. Focare de gripa aviara au mai fost identificatre, de la inceputul acestui an, in state precum Ungaria, Turcia si Rusia.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.