Cu jalba-n protap la Consiliul Europei

Cu jalba-n protap la Consiliul Europei

0 262

Gyorgy Frunda, seful delegatiei Romaniei la APCE (Adunarea Parlamentara a Consilului Europei), a parat Romania la acest for european. Alaturi de alti 23 de parlamentari, Frunda a cerut APCE, printr-o motiune, sa verifice daca in Romania este garantata egalitatea in drepturi in invatamantul superior pentru minoritatea maghiara.


Semnatarii motiunii solicita APCE sa ceara Romaniei sa ratifice Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare. Grupul isi motiveaza cererea invocand demiterea profesorilor de etnie maghiara Kovacs Lehel si Hantz Peter de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, in noiembrie 2006. Potrivit textului motiunii, parlamentarii „regreta faptul ca angajamentele asumate de autoritatile romane prin ratificarea in 1994 a Conventiei pentru Protectia Minoritatilor Nationale nu au fost complet indeplinite si, ca o consecinta, profesorii si studentii de etnie maghiara sunt inca discriminati in privinta folosirii limbii materne in invatamantul superior”.


Prin urmare, subliniaza semnatarii, „doar 4,4 la suta din studenti provin din randul minoritatii de limba maghiara si numai 1,6 la suta se bucura de oportunitatea de a invata in ungara, cu toate ca aceasta etnie reprezinta peste 6,6 la suta din populatia Romaniei”.


Desi statutul universitatii Babes-Bolyai prevede ca institutia are un caracter multicultural, cu predare in trei limbi (romana, maghiara si germana), acest lucru nu se reflecta in luarea deciziilor, in administrare, in utilizarea acestor limbi si in felul in care sunt alocate fondurile in Universitate. In consecinta, sustin semnatarii motiunii, Babes-Bolyai nu poate face fata necesitatilor celor 1,5 milioane de etnici maghiari.

Parlamentarii acuza faptul ca studentii maghiari nu au acces la toate materiile pe care le-au solicitat sa fie predate in limba lor materna si ca rectorul universitatii a interzis folosirea limbii maghiare pentru diferite afisaje in incinta institutiei. Invocand caracterul multicultural al Universitatii, cei 24 de parlamentari considera ca profesorii demisi pentru montarea mai multor placute in limba maghiara au actionat, de fapt, in concordanta cu statutul declarat al institutiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.