Cu escavatorul intr-un sit istoric

Cu escavatorul intr-un sit istoric

0 312

Un cercetator stiintific de la Muzeul din Deva atrage atentia asupra pericolului in care se afla situl istoric Gorganele, din apropierea municipiului Orastie, in zona acestuia fiind descoperita o groapa sapata cu ajutorul unui escavator.
“Nu putem explica acum care au fost motivele pentru care s-a sapat cu ajutorul unor utilaje mecanice in zona acestui sit care se afla inscris pe lista monumentelor istorice. Folosirea unui escavator arata, cert, gradul de pericol in care au ajuns monumentele istorice”, a declarat, miercuri, cercetatorul stiintific Mihai Castaian.
Groapa lasata in urma celor care au sapat ilegal este adanca de doi metri, are o lungime de 3,5 metri si o latime de un metru, iar in zona se pot observa urmele unor masini de teren.
Cercetatorul stiintific Mihai Castaian a sesizat conducerea Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Cultural National Hunedoara si politia.
In urma cercetarilor efectuate de politie, s-a stabilit ca groapa a fost sapata in luna august de catre trei muncitori care efectuau lucrari de modernizare la un drum din comuna Martinesti, a afirmat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, subinspector Bogdan Nitu.
Dupa primele audieri, muncitorii au relatat ca nu stiau ca se afla in zona unui sit istoric si ca au sapat groapa pentru a pune pamant sub rotile unei masini care ramasese impotmolita in apropiere. Cu toate acestea, pe numele celor trei a fost intocmit un dosar penal pentru sapaturi neautorizate in zona unui sit istoric.
“Cercetarile continua pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a comis fapta si a vinovatiei persoanelor implicate. Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Hunedoara au intocmit in aceasta cauza un dosar de cercetare penala pentru sapaturi neautorizate in zona siturilor arheologice”, a spus purtatorul de cuvant.
Situl istoric Gorganele este situat in zona Orastiei, fiind cunoscut ca Dealul cu Trei Tate sau Holumbul Beriului, dupa cele trei movile care se afla in zona si care reprezentau hotarul dintre Comitatul Hunedoara si Pamantul Craiesc, dat colonistilor sasi, in Evul Mediu.
“Noi credem ca este vorba de tumuli funerari ce ar putea proveni din epoca bronzului. Ei au fost suprainaltati in Evul Mediu ca movile de hotar, acest lucru fiind atestat de un document din anul 1485”, a adaugat Castaian.
In prezent, cele trei movile de la Gorganele stabilesc granita intre comunele Beriu si Martinesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.