Cu ce viteză incredibilă a condus Ion Ţiriac, cu Andreea Esca alături?

Cu ce viteză incredibilă a condus Ion Ţiriac, cu Andreea Esca alături?

Asa e ! Ca sa fie adevarata, o…”poveste” trebuie sa fie credibila!!

Ion Ţiriac a povestit o întâmplare petrecută în urmă cu 25 de ani, când a făcut drumul dintre Bucureşti şi Braşov în mai puţin de o oră (!!) avand-o alături pe vedeta de televiziune Andreea Esca, potrivit gsp.ro. „ La sfârşitul anului 1991, când am luat acel teren lângă Braşov, pentru a face satul pentru copiii orfani, te-am pus în maşină şi am mers la Braşov. Am făcut de la Bucureşti la Braşov între 55 şi 59 de minute. Le-am numărat”, a spus, cu destula seriozitate, Ion Ţiriac la Europa FM, în noul si excelentul ciclu de emisiuni ale Andreei Esca.
Între Bucureşti şi Braşov sunt azi 168 de kilometri. Dacă Ţiriac zice ca a parcurs drumul în mai puţin de o oră(!!), înseamnă că a avut o viteză medie orara de aproximativ 170 de km/h, in circulatie deschisa, record absolut!! Tziri draga, las-o jos ca macane!  Rade lumea…

Pentru cititorii mai tineri ai presei sportive auto, povestea reala a unei curse de viteza contra cronometru vizand stabilirea unui record intre doua localitati simbol ale Romaniei, poate fi chiar interesanta. De ce s-a ales itinerarul Bucuresti – Brasov? In primul rand pentru ca a fost prima sosea moderna , realizata integral (de catre o companie suedeza) la standardele calitative europene ale vremii, legand rutier Muntenia de Transilvania. Iar „momentul” despre care vorbim era anul 1936, in plina expansiune economica a tarii.
Si traseul de-acum exact 80 de ani, intre Bucuresti si Brasov, care masura 175 km, era oarecum diferit intre Campina si Comarnic, fata de soseaua de azi. In primul rand ca se trecea direct prin Ploiesti, iar de la Branesti soseaua traversa orasul Campina, intrand in Breaza de Jos, prin Podul Vadului. Se trecea prin localitatea Breaza, si se cobora in Comarnic.
Ceea ce pare in zilele noastre o ciudatenie (o cursa contracronometru din Bucuresti, cu plecare din Piata Victoriei si sosirea in Brasov, in dreptul Hotelului Coroana) atunci, in deceniul patru al secolului XX, a consumat multa imaginatie si a infierbantat multe ambitii.
Primul care si-a dorit acest record ( in ziua de 1 Mai 1936!) a fost aviatorul si polisportivul Alexandru Papana, ce avea sa devina si mai celebru,alaturi de faimosul Agarici, alt As al aviatiei, la bordul unui super-avion IAR, in al doilea razboi mondial,dar pe frontul antisovietic. In dreapta sa, cronometrorul oficial al ACR, Radu TIRIAC I. BCostescu, iar in spate, ziaristul Jenny Dumitrescu (un fel de…Andreea Esca  a vremii). Masina sa, un Chrysler Air-Flow, botezata „Sageata de argint”, a realizat timpul de o ora, 48 de minute, 46 de secunde si 1/10 (medie orara 95,486 km/h!), desi pe unele portiuni in linie dreapta s-a mers constant cu 175 km/h!.
Cum spuneam, interesul a fost enorm,  postul national de radio intrerupindu-si emisiunile din zece in zece minute, pentru a informa „live” despre desfasurarea cursei. Papana a instituit si o Cupa, in amintirea pilotului Henri Manu, iar regulamentul prevedea ca recordul, pentru a fi omologat, sa fie realizat cu o masina de serie (ca si a lui Tziriac) si sa depaseasca cu cel putin un minut recordul precedent.

Mai multi automobilisti de frunte ai timpului au vrut sa ridice manusa aruncata de faimosul pilot-aviator Papana, dar abia in 1938, cu sprijinul Garajelor Mihailescu, din Bucuresti, tanarul locotenent Alex. Budisteanu, la volanul unui Renault-Viva Grand Sport, se lanseaza in ziua de 17 iulie, la ora 4 dimineata, cand era cam singur pe drum ! , sa bata recordul lui Papana. O bariera  neprevazuta… la iesirea din Campina l-a retinut insa atat cat sa nu poata bate recordul lui Papana decat cu o secunda si 1/5 (!), performanta neomologabila, pentru ca diferenta realizata nu era de cel putin un minut !
In 1939, tot in zorii zilei de… 1 Mai, redutabilul as al volanului, Jean Calcianu, ia startul in zori, tot din Piata Victoriei, de fata fiind, alaturi de cronometrorii oficiali ai cursei, si capitanul-aviator Alexandru Papana. Acesta chiar ar fi vrut sa-l asiste pe Calcianu din avion, dar un incident minor l-a impiedicat sa ia zborul.Cu acceleratia la fund, campionul balcanic Jean Calcianu avea deja la Campina un avans intermediar de 6 minute, iar la Comarnic, inca 3 minute.
Din pacate, o ploaie torentiala la Posada il obliga sa amane tentativa. Dupa 18 zile, cu aceeasi masina Hotchkiss cu 12 cilindri, ia din nou startul, merge excelent pana la Sinaia, dar un nou incident de traseu il face sa abandoneze. De remarcat, pana acolo avea un avans de …19 minute fata de timpii lui Papana, viteza medie realizata de Calcianu intre Bucuresti si Sinaia fiind de 131,500 km/h!!
Fabulos si atunci si… acum ! Era evident ca la urmatoarea tentativa, recordul din 1936 realizat de Papana , ar fi fost… depasit cu usurinta.
Pilotul aviator Papana isi  pregateste si el exemplar un automobil BMW 328 (frumoasa invincibila a anilor de atunci!) si la dreapta sa cu acelasi cunoscut ziarist sportiv Jenny Dumitrescu, se lanseaza in cursa unui nou record. Pana aproape de Campina, timpii sai erau comparabili cu cei realizati de Jean Calcianu pe distanta Bucuresti – Sinaia. Dar o banala pana il face sa piarda sapte minute, iar la intrarea in Brasov, in localitatea Darste, un drum in reparatie ii mai fura un minut. Dar si asa, Papana si-a depasit spectaculos propriul record, realizand cu zece minute mai putin decat timTIRIAC LA EFMpul obtinut in urma cu trei ani.
Obsedat de recordul lui Papana, in dimineata de 29 august 1939 Jean Calcianu ia din nou startul impreuna cu cronometrorul Marcel Petala. In mare forma, celebrul pilot bate toate recordurile distantelor intermediare de pana atunci, obtinand 24 de minute pana la Ploiesti si 36 de minute pana la Campina, in dreptul kilometrului 100 !! Pastrand acelasi ritm infernal, reuseste sa ajunga in fata Hotelului Coroana, din Brasov, intr-o ora, 30 de minute si 54 de secunde, fiind cronometrat cu o medie orara exceptionala pentru acele vremuri,dar si …azi: 111,420 km/h!
A fost un eveniment sportiv evidentiat copios in presa acelor ani,(inclusiv din 10 in 10 minute la postul national de radio!), dar si in presa straina, pentru ca vechea sosea Bucuresti-Brasov de-acum 75-80 de ani – pe-atunci aproape noua –  avea, de la Campina, prin Podul Vadului si Breaza, pana la intrarea in Comarnic un traseu mai solicitant, cum bine  cunosc conducatorii auto… de-o varsta cu marele tenisman. Diferenta este ca avea atunci o calitate mult superioara a asfaltului iar circulatia  publica a fost, practic, oprita! …
Asa cum se stie, din cauza razboiului si a consecintelor sale, recordul celebrului campion Jean Calcianu a ramas ca un eveniment european unicat in cartea de recorduri auto. Record ramas valabil,se vede treaba, pana s-a apucat cu discretie de batut…campii si recorduri auto Ion Tziriac, avand la dreapta tot un ziarist, mereu la moda: Andreea Esca!

D.D.Rujan

P.S. Tin minte, prin deceniul 8 al…secolului trecut, Ion Tziriac luase startul, in echipaj cu Eugen Ionescu-Cristea (un fel de… Ilie Nastase in sportul auto!) in Raliul Romaniei, pregatind o asteptata participare a celor doi, cu destule sanse (!) in faimosul Raliu Monte Carlo! Amandoi, excelenti piloti, conduceau un „atelaj” la moda pe-atunci: Lancia Fulvia H.P., masina performanta, care abia castigase Campionatul european de raliuri, la volan cu celebrul Sandro Munari. Ei bine,i n miez de noapte, pe la Piatra Olt, parca, cei doi au luat… in radiator un ditamai dulau ciobanesc, Impactul cu un animal de 40-45 kg, la peste 150 km/h le-a „scurtat „masina cu aproape 1m!!
Tiriac s-a urcat in masina de service, si… dus a fost, n-a mai aparut vreodata in campionatul romanesc… unde concuram noi, bastinasii…
Pacat ca, fiind un excelent pilot, nu s-a mai dus nici la Monte Carlo!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.