Cu ce se ocupa deputatii europeni?

Cu ce se ocupa deputatii europeni?

0 187


Ar fi trebuit sa avem alegeri europene. N-a fost sa fie, politicienii nostri au alte preocupari. Bulgarii ne-au luat-o si de aceasta data inainte. Sesiunea in curs a Parlamentului European a inceput cu confirmarea in functie a noilor parlamentari alesi in Bulgaria. Noi asteptam, vorba unui banc, sa vina toamna, sa cada frunzele… Dar odata si o data ne vom prezenta la urne sa ne alegem trimisii la PE. De aceea ar fi interesant de stiut ce atributii au parlamentarii europeni:


?


La Parlamentul european sunt 785 de deputati europeni si vocea lor este decisiva in mare parte a legislatiei europene. In timp ce Consiliul reprezinta interesele statelor membre, iar Comisia le sustine pe cele ale Uniunii, Parlamentul european reprezinta cei 490 de milioane de cetateni ai UE si este ales direct de catre acestia. Deciziile deputatilor europeni au impact direct asupra vietilor oamenilor in toate tarile UE – un motiv bun pentru cetateni sa mearga la vot in alegerile europene.


?


Deputatii europeni pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de lege europene. Parlamentul european nu este singurul care are cuvantul final asupra legislatiei insa; pentru ca o lege sa fie adoptata, Parlamentul trebuie sa ajunga la un acord cu Consiliul, reprezentant al statelor membre.
?
Din ce in ce mai mult, Parlamentul european, reprezentand interesele cetatenilor este cel care gaseste solutii ce determina legislatia europeana. Ameliorarea standardelor pentru apa de scaldat, folosirea mai sigura a Internetului, numarul maxim de ore de munca, interzicerea testelor pe animale pentru cosmetice si etichetarea produselor alimentare sunt doar cateva din domeniile asupra carora au aprobat legi deputatii europeni.


?
Deputatii europeni au putere de decizie si asupra bugetului european si supravegheaza cheltuielile din cadrul acestuia.


?
De asemenea, deputatii supravegheaza activitatea Comisiei, punand acesteia intrebari, acordand descarcarea de gestiune (verificand daca banii din bugetul european au fost cheltuiti corect) sau organizand audieri ale comisarilor desemnati. Parlamentul european poate forta Comisia europeana sa isi dea demisia.
?
Cum lucreaza deputatii europeni?


?Deputatii europeni petrec patru zile pe luna in sesiune parlamentara la Strasbourg – sesiuni suplimentare sunt organizate la Bruxelles. In timpul acestor sedinte, deputatii se reunesc in public si iau cele mai importante decizii, votand asupra legislatiei.


?
Insa majoritatea muncii are loc in comisiile parlamentare, unde toate propunerile de lege sunt discutate mai intai, inainte sa fie dezbatute si votate in plen. In comisii, deputatii europeni modifica propuneri ale Comisiei sau Consiliului si adopta propuneri legislative sau rapoarte din proprie initiativa. Exista 20 de comisii la Parlamentul european si fiecare se specializeaza intr-un domeniu specific (ca de exemplu mediul inconjurator, sanatatea publica si siguranta alimentara, industrie, cercetare si energie, transport sau agricultura). Deputatii se mai reunesc in sub-comisii, comisii temporare si comisii de ancheta, pentru a se concentra asupra unui subiect specific (de exemplu existenta unor centre de detentie secrete CIA pe teritoriul Europei sau criza societatii de asigurari Equitable Life).


?
O saptamana pe luna este dedicata de obicei reuniunilor grupurilor politice, unde deputatii europeni discuta legislatia propusa care urmeaza sa fie dezbatuta in plen. Deputatii sunt grupati in functie de afilierea politica si nu pe nationalitati. Exista opt grupuri politice la Parlamentul european. Deputatii europeni nu pot sa faca parte din mai multe grupuri.


?
In afara de sedintele de plen, comisii si grupuri politice, deputatii europeni se mai reunesc in delegatii (in care Parlamentul European colaboreaza cu parlamentele tarilor care nu fac parte din Uniunea Europeana) si in intergrupuri (care se concentreaza asupra unor subiecte de interes comun).


?
Deputatii europeni au si responsabilitatea de a petrece timp in circumscriptiile lor, ca sa poata reprezenta apoi preocuparile locale la nivel european. Toti deputatii petrec cat mai mult timp cu cetateni, companii locale si organizatii din tara lor; Parlamentul european a rezervat perioade scurte in care deputatii europeni pot face acest lucru.


Multumim pentru informatii d-nei Miruna Matei, Press Officer la Biroul de presa al PE.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.