Crosul 15 Noiembrie

Crosul 15 Noiembrie

0 57

Ca in fiecare an postrevolutionar, si de data aceasta, la mijlocul lui noiembrie, se va desfasura crosul menit sa cinsteasca pe cei care, in 1987, au dat prima lovitura zdravana regimului comunist din Romania, prin revolta lor impotriva tuturor lipsurilor.
Crosul, organizat de Asociatia 15 Noiembrie 1987, e va desfasura sambata, 14 noiembrie, pe obisnuitul traseu strabatut, in 1987, de muncitorii “stegari” revoltati..
Startul se dã de la Roman SA, ora 11.00, având punctul de sosire la Prefectura Braºov.

Dupa cum ne putem aminti, revolta de la Brasov a fost evenimentul politic care a anuntat prabusirea iminenta a comunismului in tara noastra.
Revolta s-a declansat la Intreprinderea de Autocamioane Brasov, unde pe atunci lucrau peste 20.000 de muncitori infometati si neplatiti pentru munca istovitoare la care rau supusi.
Totul a inceput printr-o greva, in data de 14 noiembrie noaptea, la schimbul III, si continuata a doua zi dimineata.
In acea zi de 15 noiembrie, o duminica, aveau loc si un simulacru de alegeri, cum se faceau ele in acea vreme, dar muncitorii iesiti din schimb, impreuna cu cei chemati sa lucreze duminica, s-au adunat in curtea uzinei, nemultumiti ca nu fusesera platiti la timp, dupa care au pornit intr-un mars pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman, actuala Prefectura.
Pe traseu randurile demonstrantilor s-au ingrosat cu alti si alti brasoveni, lucrand pe la alte intreprinderi, dar ducand si ei aceleasi lipsuri si nemultumiri in suflet.
Revoltatii au devastat birourile actualei Prefecturi, Primaria si, in plus, au scos alimentele de care ei nu aveau parte din fosta cantina a partidului
Pana la urma au intervenit trupele speciale de securitate, arestarile continuand si in urmatoarele zile in baza imaginilor video.
Au urmat expulzari din Brasov si domicilii fortate prin colturi indepartate de tara, multi dintre arestati ramanand cu sechele in urma batailor primite in beciurile Securitatii din Brasov si Bucuresti.
Ar fi de dorit o participare cat mai mare la acest cros, ca un mic omagiu adus celor ce s-au sacrificat atunci.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.