Cronica unei traditii multi milenare – Junii Curcani au scos fetele la...

Cronica unei traditii multi milenare – Junii Curcani au scos fetele la jocul stramosesc!

0 365

Junii curcani au mers mai intai in Piata Unirii, unde au jucat hora junilor, dupa care au mers sa ia fetele de acasa. Impreuna au mers pe platoul de pe dealul Gorita, unde au fost intampinati cu aplauze. Perechile au ocolit bradul pentru ca fetele sa-si poata etala costumul traditional

Pe vremuri, perechile care se formau si participau la acest obicei ajungeau chiar sa se casatoreasca
Crucea Musicoiului dateaza din 1671 si este una din crucile cu hram unde in trecut se oficia slujba religioasa de Sf. Apostoli Petru si Pavel. Comunitatea romanilor din zona Coasta din Schei tinea aici o mare sarbatoare, din care in prezent, s-a pastrat doar jocul stramosesc.
Crucea fost sculptata in 1671 de Popa Radu si de sotia sa Parascheva. Capela a fost refacuta ultima oara in 1902. In 2002 a fost restaurata de junii curcani iar in 2010 de Primaria Municipiului Brasov. Duminica, junii curcani au mers in Piata Unirii, unde au jucat hora junilor, dupa care au mers sa ia fetele de acasa. Impreuna au mers pe platoul de pe dealul Gorita, unde au fost intampinatijuni crucea dreptatii1 cu aplauze.
Perechile au ocolit bradul pentru ca fetele sa-si poata etala costumul traditional. Junii curcani au marcat toate jocurile stramosesti din Schei: hora junilor, sarba, breaza, brasoveanca, ardeleana si braul. Nici hora cu aruncarea buzduganului nu a lipsit de la jocul stramosesc.
Pe inserat, junii si junitele au mers acasa pentru a-si lasa straiele traditionale si au revenit pe platou. Desi in Schei nu exista un ansamblu, junii au reusit sa transmita traditiile si porturile copiilor si nepotilor.
Presedintele junilor curcani a intrat in societate de la varsta de 14 ani. Isi aduce aminte cu mare drag de acele momente. Desi au trecut 50 de ani de atunci, Florin Clipea traieste cu aceeasi intensitate sarbatoarea junilor curcani.
Cei mai tineri dintre juni incearca sa mentina traditiile si sa participe la toate sarbatorile, desi recunosc faptul ca este din ce in ce mai greu sa implice si alti tineri.
Junii si familiile lor au dansat si au petrecut pana la lasarea noptii pe platoul din capatul strazii Curcanilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.