Criză politică severă provocată de tandemul Iohannes-PNL

Criză politică severă provocată de tandemul Iohannes-PNL

0 209

Obiectivul nostru sunt anticipatele
Guvernul OrBan sub îndrumarea preș. Iohannes facr eforturi serioase pentru a provoca alegeri anticipate. Ajunși la Palatul Victoria liberalii au avut o singură strategie, lichidarea PSD, prin tot ce este posibil inclusiv alegeri anticipate.
Pentru a se ajune la alegeri anticipate singura cale constituțională rămâne dizolvarea Parlamentului, populat majoritar de către PSD, dar si cu interese greu de contracarat – deputații și senatorii își doresc pensiile speciale (se acordă doar la un mandat întreg).
Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern în termen de 60 de zile.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de preşedinte după consultări cu partidele, va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Constituţia prevede, la articolul 103, că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Orban: Parlamentarii PNL nu vor vota următoarele două guverne…

Conform Constituției, refuzul Parlamentului de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens duce la dizolvarea Parlamentului. „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizove Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mai prevede Constituția.

Cabinetul Orban
Cabinetul Orban la mâna Parlamentului

Klaus Werner Iohannis si liberalii un sinur obiectiv alegeri anticipate
Obiectivul PNL și al președintelui Klaus Iohannis este clar să determine declanșarea alegerilor anticipate, astfel că parlamentarii liberali nu vor vota următoarele două propuneri de premier, pentru ca Parlamentul să fie dizolvat, a declarat premierul demis Ludovic Orban, la Digi 24. Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD va face majoritate și va vota Guvernul PNL la a doua propunere a președintelui, Orban a răspuns: „Cum să votezi un guvern pe care l-ai demis? Își asumă toate riscurile”.
El a spus că joi dimineață a fost convocată conducerea PNL pentru a stabili delegația care va merge la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, spunând că nu este un secret că obiectivul PNL este clar să determine alegeri anticipate, iar propunerea de premier va fi Ludovic Orban.
Pentru obiectivul alegerilor anticipate este nevoie de căderea succesivă a două guverne. Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a două guverne succesive doar din acest motiv, pentru a ajunge la anticipate. Cei care se bucurau azi că a picat Guvernul Orban nu au înțeles că vom ajunge la anticipate și jumătate dintre ei nu vor mai fi în următorul Legislativ (…) Iar președintele a spus foarte clar că susține alegerile anticipate”, a declarat Orban.
Întrebat ce va face PNL dacă la a doua propunere din partea premierului PSD va vota Guvernul Orban, premierul demis a răspuns: „Înseamnă că nu sunt în această realitate. Nimeni nu o să înțeleagă nimic. Cum să votezi un guv pe care l-ai demis? Își asumă toate riscurile, înseamnă că că ei și-au bătut joc de români. Dai jos un guvern să pui același guvern la loc? Ar fi departe de conducita într-o democrație, dar nu îi controlăm noi. Habar nu am ce va face PSD la a doua propunere”.

PSD poate bloca prin proceduri anticipatele
Chestionat ce se va întâmpla dacă PSD va tergiversa procedurile parlamentare, astfel încât să fie depășit termenul în care pot fi declanșate anticipate, Ludovic Orban a răspuns: „Nu poți să îți bați joc în halul ăsta de proceduri (…) Presiunea publică va fi foarte mare și orice tentativă îi va scufunda și mai tare”. „Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea a două guverne”, a precizat Ludovic Orban.
El a mai susținut că ceea ce s-a întâmplat miercuri a fost prevăzut. „Întotdeauna când iei decizii, declanșezi acțiuni, trebuie să prevezi toate variantele posibile și să stabilești care este reacția și continuarea acțiunilor tale”.

Iohannes forțează dizolvarea Parlamentului
Preș. Klaus Iohannis a anunțat un calendar rapid după ce guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, prin consultări cu partidele, joi, care vor fi urmate „probabil” de anunțarea premierului desemnat, în cursul serii de mâine.
Acesta a subliniat că rămâne adeptul alegerilor anticipate dar, dacă va constata că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, va „insista” să fie votat un guvern „cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL”.
„Anticipatele” sunt dorite doar de Iohannes, liberali și tot mai puțin de USR. Este prea puțin ca sa le reușească planul pentru șeful de la Cotroceni, decis sa calce inclusiv Constituția pentru atingerea obiectivului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.