Criza politica din Romania, in atentia analistilor straini

Criza politica din Romania, in atentia analistilor straini

0 191

Situatia tensionata dintre presedintele Romaniei si premier, precum si consecintele acesteia pe plan politic sunt dezbatute de agentiile de stiri straine.


Diplomatia romana a devenit un prizonier al razboiului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, apreciaza analistii, subliniind ca Romania nu mai are ministru de Externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador in 18 tari sunt vacante, relateaza AFP, prezentand motivul care a dus la pierderea postului de catre Ungureanu,anume detinerea de catre fortele americane in Irak a doi muncitori romani.?


Considerat un apropiat al presedintelui Basescu, Ungureanu avusese deja un diferend cu seful Guvernului in iunie anul trecut, cand a criticat anuntul acestuia privind o viitoare retragere a trupelor romanesti din Irak. Acest prim pas gresit facut de Ungureanu a atras asupra acestuia o serie de critici din partea taberei radicale a Partidului National Liberal (PNL), al lui Tariceanu. Dar, in timp ce relatiile dintre presedinte si permier s-au deteriorat grav din acel moment, ministrul a fost cel care a suportat consecintele acestui conflict, comenteaza AFP.


La jumatatea lunii februarie, seful Guvernului l-a desemnat ca succesor al lui Ungureanu pe liberalul Adrian Cioroianu, istoric si parlamentar european. Nominalizarea a fost respinsa de presedinte, care refuza in continuare sa aprobe propunerea premierului. „I-am spus domnului Tariceanu ca nominalizarea domnului Cioroianu nu este o solutie buna si i-am recomandat sa gaseasca un diplomat cu experienta”, a declarat vineri presedintele. Sfatul a fost ignorat de premier, care a replicat ca nu are „nici cea mai mica intentie de a face o alta propunere”.


AFP aminteste ca acest impas intervine intr-un moment in care posturile de ambasador in circa zece capitale importante, dintre care si Washington, Paris sau Londra, sunt vacante de mai multe luni, in unele cazuri, persoanele desemnate sa ocupe posturile fiind prinse in conflictul dintre Basescu si Tariceanu.


In timp ce cei doi adversari par hotarati sa ramana fermi pe pozitii, in mediile diplomatice se vehiculeaza solutia unui compromis, respectiv „un tehnocrat cu experienta de ambasador”, care sa nu fie un apropiat nici al Presedintiei, nici al Guvernului.


?


Sinteza intregii situatii ii revine, in materialul AFP, fostului ministru de Externe, Adrian Severin: blocajul institutional in relatiile externe ale Romaniei este total. Severin sustine ca ar putea fi de acord cu obiectia lui Basescu, ca liberalul Cioroianu nu are experienta in diplomatie, dar, spune el, trebuie tinut cont ca nu presedintele, ci premierul numeste viitorul ministru de Externe.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.