Criza lui Basescu

Criza lui Basescu

0 230

Presedintele Traian Basescu a asteptat si el sa afle toata lumea si tot poporul de existenta crizei, a prins prilejul unei adunari pe probleme economice, adunare la nivel european, dupa care s-a bagat sa-si dea si el cu parerea, cum faceau pe vremuri comuniste activistii prezenti la sedinte, cand, la sfarsit, trageau concluzii fara a spune nimic nou sau constructiv.
Asa a procedat si ieri, afirmand ca solutiile pentru iesirea din criza in care se afla si Romania n-au fost gasite. Declaratia a fost facuta de Traian Basescu la Adunarea Generala a Comitetului Economic si Social European. Seful statului a mai criticat si birocratia care ingreuneaza mersul afacerilor, fara insa a da o solutie concreta.
„O problema majora, atat pentru Romania, cat si pentru ansamblul Uniunii Europene, este cea a locurilor de munca, a ocuparii fortei de munca. Exista multe motive de nemultumire legate atat de aspectul cantitativ, cat si de cel calitativ. Mana de lucru este insuficienta, mai ales insuficient sau inadecvat calificata. In plus, contractia cererii interne si a pietelor de export determina o crestere a spectrului somajului. Datorita crizei, sectoare intregi si-au redus activitatea afectand viata a mii de persoane. Nu trebuie sa intoarcem spatele acestor oameni, ei trebuie sa fie sprijiniti prin programe de reconversie profesionala, astfel incat sa aiba o sansa in gasirea unui nou loc de munca”, a declarat Traian Basescu, privind dojenitor spre auditoriu.
„Crearea de noi locuri de munca si promovarea oportunitatilor de mobilitate in cadrul UE este o prioritate. Muncitorii romani care lucreaza in sectoare afectate sever de criza trebuie sa stie daca exista cerere de forta de munca in alt stat al UE, sa beneficieze de aceasta oportunitate. Este o situatie din care toata lumea are de castigat”, a completat seful statului.

Presedintele a insistat in discursul sau asupra problemei somajului si a subliniat eforturile care trebuie depuse de autoritati pentru crearea de noi locuri de munca.
„Transmit partenerilor sociali ca imi sunt cunoscute problemele cu care cetatenii se confrunta. Va asigur ca autoritatile depun eforturi in vederea solutionarii lor”, a mai spus Basescu.
„Trebuie sa facem un efort sustinut pentru instruirea adecvata a fortei de munca. Este esential sa calificam forta de munca in domenii a caror cerere este in expansiune. Este inutil, de exemplu, sa avem un numar mare de absolventi de drept, care nu-si pot gasi loc de munca, in timp ce in alte domenii, de exemplu in sanatate, personalul este insuficient. In plus, incurajez companiile sa se implice in pregatirea tinerilor, a viitoarei forte de munca, in cadrul unor strategii interne care sa le permita acestora punerea in practica a cunostinþelor teoretice acumulate in facultate, dezvolatarea unor abilitati concrete, dar si contactul cu realitatea in care vor sa-si construiasca o cariera.”a mai adaugat presedintele.
De asemenea, seful statului a insistat asupra necesitatii reformarii sistemului de educatie si a importantei investitiilor in infrastructura.
„Exista premise pentru cresterea performantelor in educatie, insa conditia fundamentala in acest sens este insasi reforma profunda a sistemului educatiei.”
Referindu-se la tinerii care abandoneaza scoala si studiile, Traian Basescu considera ca „acestia trebuie sprijiniti in continuarea studiilor, de altfel in general trebuie stimulata invatarea ca proces pe termen lung pe parcursul intregii vieti”.
Din pacate, aici presedintele a uitat sa spuna cate ar mai avea el de invatat ca sa poata sa aiba cat de cat pretentii la existenta.
Nu in ultimul rand, Traian Basescu a sustinut ca este necesara o flexibilizare a conditiilor de creditare de catre banci, dar si o mai buna reglementare si supraveghere a sistemului financiar.
Si uite cum presedintele Stie Tot a mai facut sa atipeasca o adunare de experti, care se ciupeau reciproc pentru a nu adormi complet. Cine a privit in sala a vazut asta.
Oare cand o sa aiba si Romania un adevarat presedinte, de care sa nu se rusineze si care sa nu o faca de ras? Caci pana acuma Traian Basescu a dovedit ca se simte cel mai bine printre oi si la degustat de palinca.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.