Criza de sange in spitalele brasovene

Criza de sange in spitalele brasovene

0 503

Cantitatea de sange donata o singura data poate salva trei vieti! In ciuda campaniilor de constientizare si promovare a donarii de sange, nmarul donatorilor a scazut drastic in ultima perioada. Procedura poate salva vietile bolnavii care au nevoie de sange dar are o serie de beneficii si pentru organismul donatorului

Cantitatea de sange donata o singura data poate salva trei vieti! In ciuda campaniilor de constientizare si promovare a donarii de sange, nmarul donatorilor a scazut drastic in ultima perioada. Procedura poate salva vietile bolnavii care au nevoie de sange dar are o serie de beneficii si pentru organismul donatorului.

Cei care au inteles importanta donarii pentru bolnavii in asteptarea unei interventii sau pentru ei insisi au devenit donatori fideli ai centrelor de transfuzii.

Pe perioada verii, numarul celor care doneaza sange scade insa semnificativ. Tot mai putini calca pragul Centrului de transfuzii Brasov. In ultimele saptamani, numarul donatorilor a scazut la jumatate.

Laurentia Florea, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Brasov, spune ca aceeasi situatie este in toata tara, unde numarul donatorilor s-a redus la jumatate. Daca aveam 60-70 e donatori pe zi, uneori cand era campania studentilor aveam chiar si 100 si ceva de donatori pe zi – acum am ajuns la 30, rareori 40 pe zi.sange2

In general in fiecare vara este o problema cu donatorii. Odata cu concediile si donatorii intra in vacanta.

Pentru a preintampina o scadere mai accentuata, reprezentantii unei organizatii multinationale au propus o campanie de constientizare a populatiei asupra importanie donarii de sange.

Poate dona sange orice persoana cu varsta intre 18 si 60 de ani, care nu a suferit in ultimele luni vreo interventie chirurgicala si este sanatoasa.

Donatorii primesc o zi libera de la serviciu, sapte tichete de masa si reducere de 50 la suta pentru abonamentele de transport in comun.

 

Vifor Rotar

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.