Criza de cartofi la Brasov

Criza de cartofi la Brasov

0 76

Desi ne confruntam in continuare cu criza financiara, se pare ca nici mama natura nu ne da motive de bucurie, in judetul Brasov anuntandu-se o scadere drastica a productiei de cartofi fata de anul trecut, mai exact, cu 35 pana la 40%.
“Din cauza umiditatii solului, atacul de mana a fost foarte puternic, astfel ca, fata de 40 de tone la ha, marile societati recolteaza putin peste 20 de tone, iar micii producatri sub 15 tone la hectar, fata de 18-20 tone anul trecut. Media la hectar a fost de 28 de tone la hectar, iat in acest an estimam o medie 17 tone. Din cele aproape 15.000 de ha s-au recoltat pana acum 3.500 de ha. De pe suprafata recoltata s-a constatat ca tuberculii sunt mici si putini in cuib, comparative cu anul trecut. Marea problema este ca vom avea cartofi de consum mai mici decat pana acum”, a declarat, pentru Agerpres, directorul adjunct al Directiei Agricole Brasov, Mihai Gyeor.
Daca anul trecut productia totala de cartofi obtinuta la nivelul judetului Brasov a fost de 415.000 de tone, in acest an se va obtine o productie de aproximativ 215.000 de tone, a explicat aceeasi sursa.
Cartoful este leguma-emblema a judetului nostru, astfel incat, inca din anii ’60 a fost deschis aici un Institut de Cercetarea si Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar.
Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Un cartof cu coaja contine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal.
Cartoful nu ingrasa! El contine doar 85 kcal/100 g, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati (painea, pateurile, orezul).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.