Criza datorita lipsei de transparenta a bancilor

Criza datorita lipsei de transparenta a bancilor

0 220

Lipsa transparentei in sectorul bancar a contribuit la declansarea crizei financiare internationale, iar companiile multinationale, organizatiile inter-guvernamentale si ne-guvernamentale trebuie sa dea dovada de mai multa deschidere, potrivit institutului de cercetari One World Trust.
Din cele 30 de companii si organizatii analizate de institut in raportul anual Global Accountability Report, printre care Goldman Sachs si agentia pentru refugiati, UNHCR, parte a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), numai una indeplineste standardele minime de responsabilitate.
Pe ultimele pozitii in clasament s-au plasat Agentia Internationala pentru Energie Atomica, NATO, lista fiind incheiata de Comitetul International Olimpic, ca urmare a lipsei de deschidere.
„Prabusirea creditarii si criza din sectorul financiar arata importanta transparentei in toate sectoarele. Companiile si organizatiile nu fac eforturi suficiente pentru a demonstra ca sunt de incredere”, a declarat directorul adjunct al institutului de cercetari, Letitia Labre.
Problemele din sectorul american de creditare s-au extins in sectorul financiar international, iar bancile si companiile de investitii sunt criticate pentru vnzarea unor produse financiare pe care, conform anumitor opinii, nu le-au inteles pe deplin.
Raportul este realizat anual pe un esantion reprezentativ de organizatii. Singura banca de investitii inclusa in raportul din acest an, Goldman Sachs, s-a plasat in ultima treime a clasamentului.
Printre cele mai performante companii in privinta transparentei, in pofida criticilor contrare, sunt compania miniera BHP Billiton si grupul petrolier Shell.
Pe prima pozitie s-a plasat Fundatia Internationala pentru Agricultura Organica, urmata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, International Finance Corporation, parte a Bancii Mondiale, si fundatia UNICEF, parte a ONU.
La realizarea raportului s-a tinut seama de transparenta, participarea actionarilor, evaluarea performantelor si reactia la reclamatii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.