Criza datoriilor se va resimti timp de o generatie

Criza datoriilor se va resimti timp de o generatie

0 69

Criza datoriilor se va resimti timp de o generatie
Criza datoriilor publice va avea repercusiuni asupra contribuabililor occidentali „pe durata unei generatii”, a declarat joi presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de AFP. Declaratia a fost facuta in fata Reform Club din Londra, unde Mirow a apreciat ca explozia datoriilor de stat este „fara indoiala consecinta directa cea mai daunatoare a crizei”, ingreunand reluarea cresterii economice.
„Greutatea” datoriei apasa deopotriva asupra finantelor publice si asupra capacitatii bancilor de a acorda imprumuturi sectorului privat, a subliniat seful BERD.
„Cresterea puternica a datoriilor suverane va avea consecinte asupra contribuabililor occidentali timp de o generatie”, a estimat Mirow, observand totusi ca tarile din Europa de Est si Asia Centrala unde intervine BERD „au fost mai putin afectate”.
In consecinta, presedintele BERD a pledat in favoarea unor politici bugetare riguroase. Dincolo de presiunea pietelor financiare, a explicat el, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine „care mineaza increderea consumatorilor” si ingreuneaza cresterea.
De asemenea, Mirow a cerut Uniunii Europene sa-si accelereze eforturile pentru a creste competivitatea si buna guvernare a statelor, subliniind ca „stimulentele pentru noii membri ar trebui sa fie mentinute si dupa aderarea lor”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.