Criza aproape ciclică a economiei Occidentului încă este departe …dar se...

Criza aproape ciclică a economiei Occidentului încă este departe …dar se apropie!

0 106
„Bursele din Asia şi Europa înregistrează o scădere severă în urma prăbuşirii Wall Street”, titrează Washington Post, detaliind că majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA a provocat temeri în rândul investitorilor cu privire la o încetinire a ritmului de creştere a celei mai mari economii a lumii. ă deşi consideră că măsura de majorare a dobânzilor este o greşeală, corecţia de pe burse era una aşteptată de mai mult timp, notează Business Insider.
Joi, Fondul Monetar Internaţional a luat însă apărarea băncii centrale americane, susţinând că măsura este necesară şi inevitabilă pentru economii precum cea a Statelor Unite, cu o creștere robustă, o inflație crescută și un șomaj redus, scrie La Libre Belgique.
Cotidianul belgian reţine însă şi avertismentul FMI că înăsprirea dobânzilor americane se combină într-un fel “inedit” cu tensiunile comerciale globale, aruncând o perspectivă sumbră asupra evoluţiilor mondiale şi putând duce la creșterea costului de finanțare pentru multe țări, în special pentru economiile în curs de dezvoltare.
Pe plan global, efectele s-au făcut simţite imediat. Pieţele financiare din Asia au fost devastate de unda de şoc a pierderilor bursei de la New York,  cu un impact puternic asupra Chinei, care a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, observă Japan News. Iar în Europa, bursele s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele 21 de luni, constată Reuters.
Europa se confruntă însă şi cu alte probleme economice dublate de tensiuni politice. UE se îndreaptă spre o criză cu Italia ale cărei probleme bugetare ameninţă Zona Euro cu distrugerea, remarcă Express.
Ziarul britanic detaliază că tensiunile dintre Roma şi Bruxelles s-au acutizat din cauza proiectului de buget pentru anul 2019 prin care guvernul italian, eurosceptic, doreşte să încalce regulile bugetare europene pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale.
„Trebuie să ne asigurăm că datoria publică italiană scade şi că stabilitatea Zonei Euro este asigurată”, este mesajul transmis de la Buxelles, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici. (Info Street)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.