Criza a golit spatiile comerciale la Brasov

Criza a golit spatiile comerciale la Brasov

0 164

Spatiile de la parterul blocurilor brasovene se golesc in ritmul crizei. Proprietarii lor nu reusesc sa pastreze firmele chiriase nici chiar dupa ce au redus chiriile la limita. Fata de 2008, chiriile pentru spatiile comerciale si cele destinate birourilor au scazut chiar si cu 40 de procente. Nici chiar in aceste conditii nu se arata doritori. Parterele multor blocuri de pe arterele mari ale Braovului au un aspect dezolant.
In urma cu doi ani, pe piata imobiliara braopveana un spatiu bun de inchiriat nu rezista la oferta nici macar o zi. Daca spatiul se afla intr-o zona buna, intens circulata si cu dotari speciale, viitorii chiriasi erau dispusi sa echite sume exorbitante, uneori chiar si de cateva mii de euro. In 2010 situatia s-a schimbat dramatic. Zeci de spatii comerciale sau destinate birourilor stau cu lacat pe usi de luni bune fara ca nimeni sa nu le mai treaca pragul.
Proprietarii au incercat sa-si pastreze chiriasii si au renegociat contractele aflate in derulare. Pentru un metru patrat dintr-un spatiu destinat birourilor un client ar trebui sa achite intre 5 si 10 euro iar pentru un metru patrat intr-un spatiu comercial ar trebui sa plateasca 10 euro in cartierele marginase si intre 20 si 30 de euro in zonele centrale. Fata de 2008 chiriile au scazut chiar si cu 40 de procente. Cererea pe acest segment de piata s-a prabusit si mai dramatic, chiar cu 80 %.
Exista insa si spatii care se inchiriaza imediat. Cele aflate in centrul istoric al Brasovului, unde pentru un metru patrat un chirias este inca dispus sa achite chiar si 60 de euro pe metru patrat.
Analistii sunt de parere ca preturile chiriilor la spatiile comerciale vor mai scadea si in urmatoarea perioada.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.