Crina Coco Popescu – cea mai tanara maestra a sportului

Crina Coco Popescu – cea mai tanara maestra a sportului

0 116

Ieri, intr-un cadru festiv, la Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), a avut loc decernarea titlului de Maestru al Sportului celei mai tinere alpiniste de performanta din Romania, rasnoveanca Crina Coco Popescu, aceasta datorita meritelor deosebite si a rezultatelor exceptionale obtinute de fata in varsta de numai 14 ani si patru luni. Titlul i-a fost acordat mai ales pentru recordurile pe care le-a doborat, printre care cucerirea varfului Aconcagua din Anzii sudamericani, cu o inaltime de 6.962 metri.
Inafara acestui titlu, sportiva a mai primit din partea Ministerului Tineretului si Sportului suma de 16.000 de euro de care are nevoie pentru expeditia de cucerire a varfului Cho Oyu, inclus in categoria Seven Summit. Atingerea acestei performante ar reprezenta un dublu record: prima femeie din Romania care cucereste un varf de peste 8.000 de metri si cel mai tanar alpinist din lume care urca la aceasta inaltime, in lantul Himalayan.
Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, a spus cu aceasta ocazie:”Ministerul se alatura unui demers curajos, acela de a incerca sa doboare doua recorduri. Expeditia va ramane in istoria alpinismului si ne bucuram sa incurajam oamenii dornici sa practice un sport. Am acordat sprijinul financiar necesar pentru o astfel de expeditie care este extrem de costisitoare. Este vorba de 16.000 de euro, suma care va acoperi cheltuielile deplasarii lui Coco in aceasta expeditie”.
In total expeditia costa 100.000 de euro, iar suma acordata de MTS este cea care lipsea pentru ca sportiva sa poata pleca.
Octavian Belu, secretar de stat in MTS, a avut numai cuvinte de lauda la adresa Crinei Coco Popescu: „Ea poate fi un model pentru fetele de varsta ei. Isi propune ceva care trece dincolo de posibilitatile unui om matur, iar pentru mine ceea ce face ea inseamna ca sportul romanesc mai are o speranta”.
Ca raspuns, rasnoveanca alintata Coco a declarat: „Pentru un varf de peste 8.000 de metri e nevoie de multe antrenamente. Eu ma pregatesc zilnic timp de 3-4 ore, as face si mai mult, dar trebuie sa ajung si la scoalã. Prima data cand am urcat pe munte a fost la ºase ani, la Omu, iar la zece ani am fost in Alpi. Vreau sa merg pe Cho Oyu pentru a cucerit primul varf din Himalaya”.
Iata si palmaresul Crinei, la realizarea caruia a fost ajutata de tatal ei, un alpinist experimentat si care a insotit-o in expeditii, contribuind astfel la realizarea recordurilor: Crina Popescu a atins pe 10 ianuarie 2009 cel mai inalt masiv din afara Asiei, varful Aconcagua (6.962 metri), pe ruta Ghetarului Polonez, ea devenind cea mai tanara alpinista care a urcat pe acest munte. Alpinista a inceput sa escaladeze la varsta de 10 ani si a mai cucerit varfurile: Dente del Gigante (4.014 metri) si Mont Blanc (4.810 metri) in Alpi, Kalapatar (5.545 metri) in Nepal, Kazbek (5.047 metri) in Caucaz, Damavand (5.761) in Iran.
Nu putem sa ii uram tinerei alpiniste, care duce spre piscuri si o bucata din sufletul meleagurilor brasovene, decat multa bafta in realizarea celor propuse, atat ei cat si echipei care o va insoti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.