Cresterea preturilor alimentare un pericol pentru umanitate

Cresterea preturilor alimentare un pericol pentru umanitate

0 60

Cresterea preturilor alimentare ar putea avea consecinte teribile pentru intreaga Planeta daca nu se face nimic pentru limitarea acestei tendinte, a avertizat sambata, la Washington, directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP si ROMPRES.
”Daca preturile la alimente continua sa creasca in ritmul actual, mai multe sute de mii de oameni vor muri de foame, ceea ce va conduce la efecte negative in mediul economic global”, a avertizat Dominique Strauss-Kahn.
Potrivit acestuia, progresele realizate in materie de dezvoltare de tarile sarace in ultimii cinci pana la zece ani ar putea fi complet distruse, subliniind ca problema depaseste cadrul strict al preocuparilor umanitare.
Anterior, ministrul german al Dezvoltarii, care participa la reuniunea Bancii Mondiale ce va avea loc duminica, a cerut o sporire a reglementarii pe piata mondiala a biocombustibililor pentru a impiedica cresterea preturilor alimentare. Este „inacceptabil ca exportul de bicombustibili sa puna in pericol aprovizionarea cu alimente a persoanelor care traiesc in saracie”, a declarat Heidemarie Wieczorek-Zeul.
In ultimele luni, cresterea preturilor alimentelor a provocat agitatii sociale in mai multe tari, provocand in special caderea prim-ministrului din Haiti, in urma unor proteste violente. In multe tari in curs de dezvoltare, guvernele au fost nevoite sa majoreze nivelul subventiilor pentru bunurile de prima necesitate si carburanti, sau sa reduca exporturile de produse agricole, cum a fost cazul in Thailanda cu orezul , pentru a calma tensiunile inflationiste de pe piata interna.
Potrivit Natiunilor Unite, preturile mondiale la alimente au crescut cu 57 de procente in luna martie 2008, comparativ cu luna martie 2007, iar Banca Mondiala avertizeaza ca aceasta situatie ar putea aparea proteste violente in aproximativ 33 de tari.
Atentia guvernantilor din Romania ar trebui mai bine reglata pe aceasta directie – preturile, si la noi, au luat razna de cateva luni.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.