Cresterea pensiei a acoperit doar …datoriile!

Cresterea pensiei a acoperit doar …datoriile!

0 54

Cresterea pensiilor nu a alimentat inflatia, a declarat, intr-o conferinta la Institutul Bancar Roman, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
El a precizat ca evaluarile arata ca suplimentul de pensie pe care l-au primit pensionarii s-a indreptat catre trei zone – utilitati, asistenta medicala si zona alimentara.
In ceea ce priveste utilitatile si asistenta medicala, acestea sunt „rigide” in ceea ce priveste inflatia, pentru ca nu stimuleaza inflatia, si nici in zona alimentara nu au fost influente semnificative pentru ca pensionarii utilizeaza economia naturala, sustine oficialul MEF.
Atat in 2006, cat si in 2007, pensiile au fost majorate mai devreme decat era programat – in decembrie 2006 au fost platite pensii majorate cu 16,8 la suta, mai devreme de data stabilita de 1 ianuarie 2007, iar majorarea punctului de pensie la 37,5 la suta din salariul mediu brut programata pentru 1 ianuarie 2008 a fost implementata cu doua luni in avans, din noiembrie 2007.
De la 1 ianuarie 2009, conform legii, punctul de pensie ar urma sa creasca la 45 la suta din salariul mediu brut si sa ajunga la 740 lei.
Mai mult, pensiile ar putea fi majorate mai devreme de data programata – 1 ianuarie 2009, daca executia bugetului asigurarilor sociale o va permite, dar la acest moment nu sunt elemente concludente pentru o evaluare bugetara exacta.
Pe primele doua luni, bugetul asigurarilor sociale a facut fata cu succes platii pensiilor majorate substantial la sfarsitul anului 2007 si a inregistrat excedent, insa urmeaza sa demareze colectarea la pilonul II al pensiilor private, care va presupune redirectionarea unor sume in administrare privata, precum si o noua etapa de scadere a contributiilor de asigurari sociale.
In martie 2008, rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,63 la suta, un maxim al ultimilor doi ani.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.