Cresterea nivelului marilor

Cresterea nivelului marilor

0 195

Se intetesc avertizarile asupra consecintelor incalzirii globale, cu neplacerile pe care oamenii vor trebui sa le suporte datorita inconstientei lor.
Iar un lucru care ar trebui sa ingrijoreze mai ales tari aflate pe langa maluri de mari, cum ar fi Olanda, cu digurile si canalele ei, este cresterea apreape dubla a nivelului marilor de pe glob.
Daca initial aceasta crestere se estima a fi de circa 60 de centimetri, ultimele studii au aratat ca, in cursul acestui secol, cresterea va fi aproape dubla, de vina fiind incalzirea globala si, prin aceasta, topirea gheturilor de pe tot globul intr-un ritm de trei ori mai rapid decat s-a calculat.
Prin poluare, de pilda, ghetarii din Groenlanda au luat o culoare mai inchisa, cenusie, fata de normal, astfel atragand caldura si, prin aceasta, topindu-se mult mai repede. Si Groenlanda nu este singurul caz, alaturi putand fi pusi si ghetarii din Himalaia sau de pe ceilalti munti inalti de pe glob. Prin aceasta topire si crestere a nivelului marilor vor exista teritorii dens populate care vor fi acoperite de ape.
In acest timp fenomenul de desertificare se amplifica si el, un exemplu la indemana fiind zone din sudul Olteniei noastre. Si apare intrebarea: unde se va duce atata puhoi de omenire?
Caci este greu de restabilit echilibrul in natura, care se pare ca vrea sa pedepseasca omul pentru nesabuintele lui. Chiar diminuand la limita inferioara poluarea, va trebui multa vreme ca natura sa se refaca si se impace cu omul, caci ea nu este holul de pe casa scarilor unde dai putintel cu matura si gata, este curat.
Inca doua-trei generatii vor petrece viata acceptabil, dar vai de urmasii urmasilor nostri!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.