Cresterea economica trei luni la rand

Cresterea economica trei luni la rand

0 58

Activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si din sectorul servicii va inregistra cresteri in intervalul iulie – septembrie, comparativ cu cea din cele trei luni anterioare, estimeaza Institutul National de Statistica (INS), pe baza opiniilor exprimate in luna iulie de managerii societatilor comerciale.
Estimarile evidentiaza mentinerea unui trend pozitiv pentru trimestrul al treilea, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cat si pentru stocul de contracte si comenzi.
Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.
Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere. Conform previziunilor, aceasta va fi mai accentuata in ramurile prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, tratarea combustibililor nucleari si metalurgie.
Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere, de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara.
Conform estimarilor din luna iulie 2008, pentru urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii se va inregistra in continuare o tendinta ascendenta a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, si pentru numarul de salariati se preconizeaza o tendinta de crestere.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta.
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, iar comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva.
In luna iulie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 95 la suta din opiniile exprimate.
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector si o majorare a a preturilor de vanzare cu amanuntul.
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati), urmate de intreprinderile mijlocii si intreprinderile mici (1-49 de salariati).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului, iar numarul de salariati va creste usor.
Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o majorare in urmatoarele trei luni.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.