Cresterea de CO2, comparabila cu cea din era glaciara

Cresterea de CO2, comparabila cu cea din era glaciara

0 200

La sfarsitul erei glaciare a avut loc o crestere a nivelului de dioxid de carbon (CO2) in atmosfera, o consecinta a unei modificari in circulatia vanturilor, fenomen inregistrat si in epoca actuala, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani.
Potrivit acestui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Columbia, este posibil ca o modificare in directia vanturilor, produsa in urma cu 17.000 de ani, sa fi contribuit la transportarea unor mari cantitati de dioxid de carbon din Oceanul Austral spre Antarctica.
Directia si forta vanturilor au un efect direct asupra curentilor marini, a caror viteza determina, partial, emisia de CO2 in atmosfera, au indicat autorii acestui studiu.
Daca viteza curentilor marini creste, apele de adancime din oceane, bogate in dioxid de carbon, urca la suprafata si elibereaza gazul in atmosfera.
Potrivit cercetatorilor, schimbari asemanatoare in circulatia vanturilor la nivelul Oceanului Austral au avut loc si pe parcursul ultimilor patruzeci de ani. Iar emisiile de CO2 din atmosfera care au rezultat din acest fenomen ar putea fi suficient de importante pentru a zadarnici eforturile depuse in prezent in lupta impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera.
Oamenii de stiinta au studiat dezvoltarea planctonului in apele australe si au constatat o crestere a numarului acestor organisme catre sfarsitul erei glaciare, o consecinta a urcarii spre suprafata a apelor de adancime, bogate in nutrimente.
Un studiu international publicat in 2007 a demonstrat ideea ca Oceanul Austral are o capacitate tot mai scazuta de a absorbi dioxidul de carbon, din cauza incalzirii globale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.