Crestere si …echilibru!

Crestere si …echilibru!

0 57

Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu da asigurari ca Romania poate continua cresterea economica in 2008, dar avertizeaza ca este necesar un echilibru al parghiilor macroeconomice.
„Avem toate ingredientele sa continuam cresterea economica, dar este necesar sa mentinem un echilibru”, a subliniat Isarescu cu o saptamana in urma. Guvernatorul a reamintit ca deficitul de cont curent ramane in observatia BNR, dar nu reprezinta o problema majora, atata timp cat este acoperit in proportie de 61 la suta din investitii straine directe.
„In ianuarie 2008 deficitul de cont current a ajuns la 1,1 miliarde euro, in crestere cu 16,8 la suta anualizat, dar este acoperit in proportie de 61 la suta”, a spus Mugur Isarescu.
Isarescu a reamintit ca inflatia anuala, februarie la februarie, a fost de 7,9 la suta, iar rata medie anuala a fost de 5,5 la suta. Potrivit acestuia, varful inflatiei l-a reprezentat luna martie iar la finalul anului aceasta ar putea atinge un nivel intre 5 si 6 la suta.

Fara reforme si fara euro!
Pentru sfarsitul anului 2008, se apreciaza ca deficitul de cont curent va fi mentinut la un nivel apropiat de cel actual. Guvernatorul Bancii Centrale a mai mentionat ca actualul curs de schimb al leului este mult mai apropiat de realitatile economiei romanesti, decat cel din vara anului trecut si crede ca volatilitatea din ultima vreme a cursului a reprezentat o corectie binevenita pentru economie din perspectiva deficitului de cont curent. Guvernatorul a remarcat ca Romania nu este departe de evolutiile altor tari foste comuniste, care, dupa ce au inregistrat in anii trecuti dezechilibre externe similare, au revenit la cifre mai reduse ale deficitului de cont curent.
Totusi, a avertizat el, orice intarziere in aplicarea reformelor ar putea duce la amanarea adoptarii monedei euro prevazuta pentru 2014.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.