Creste pretul la carburanti

Creste pretul la carburanti

0 92

Se putea fara asa ceva? Mai ales ca se incepe aplicarea unor norme ale Uniunii Europene, nu se poate spune ca rele, dar haideti sa ne uitam putin la veniturile lor si la cele ale noastre. E totul in regula?
Rompetrolul a retras de pe piata benzina E4, prezentand astfel doar doua feluri de benzina: E fix la 3,10 lei/litrul, iar Euro Super 98 fara plumb la 3,73 lei/litrul.
Motorina este mai al naibii si de aceea costa mai mult: E fix Diesel este 3,52 lei/litrul (17 bani in plus), motorina Super Euro 5 este, in schimb cu 9 bani ieftinita, fiind de 3,49 lei/litrul.
Petrom OMV, apartinand austriecilor prin anumite facaturi guvernamentale, la vremea respectiva, a saltat pretul de referinta la benzine cu 18 bani, iar la motorine cu 16 bani, pe motiv ca au crescut accizele pe plan mondial.
Benzina OMV Premium fara plumb 95 costa 2,87 lei/litrul, cea Top Premium fara plumb 99+ este de 3,20 lei/litrul, iar OMV Carerra 95 si 100 costa 2,97, respectiv 3,60 lei/litrul.
Pretul la motorinele de iarna au crescut cu circa 16 bani, astfel Top Euro Diesel 5 costa 3,30 lei/litrul, OMV Sprint Diesel = 3,35 lei/litrul, Euro Diesel = 3,17 lei/litrul si OMV Premium Diesel = 3,63 lei/litrul.
Toate aceste preturi pot varia cu +/- 5% fata de pretul de referinta. Iar in Romania nu s-a prea vazut folosirea lui minus in asemenea cazuri.

Legata indirect de carburantii folositi de soferi poate fi socotita si majorarea punctului de amenda aplicat soferilor in diferite ocazii de nerespectare a legii circulatiei, astfel acest punct crescand in valoare de la 54 lei la 60. Aceasta nu de alta, dar se pretinde ca salariul minim brut pe economie a crescut, iar un punct penalizare inseamna 10% din acest salariu. De parca vezi multi salariati incadrati la aceasta limita conducand de zor autoturisme proprii!
Astfel, contravenii de cl.I, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranta, poate costa 2 – 3 puncte, adica 120 – 180 lei, iar contraventii cl.II, cum ar fi trecerea pe rosu, poate costa 5 puncte, adica 300 lei.
Asa ca, stimati cititori, puneti-va centurile de siguranta, ca ne asteapta drumuri cu multe afurisite de gropi si gauri prin buzunare, acuma, ca Statul si Presedintele vor sa ne faca viata mai usoara!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.