Creste ingrijorator nivelul apelor

Creste ingrijorator nivelul apelor

0 205

Rezultatele unor cercetari recente prer4zinta urmari mult mai grave a schimbarilor climaterice decat s-a crezut pana acuma. Seful Institutului pentru Cercetari Climaterice din Potsdam, Joachim Schellnhuber, spune: „Trebuie sa ne asteptam la cresterea cu un metru a nuvelului apelor marilor si oceanelor inca in acest secol.”
El arata spre o accelerata topire a ghetarilor si a ghetii care acopera Groenlanda. In aceasta situatie este cazul sa nu se renunte la investitii in combaterea poluarii in contextul actualei crize economice mondiale, avertizeaza Sigmar Gabriel, ministrul german al Mediului.
Conform unor studii efectuate la Universitatea Wisconsin- Madison si ale altor cercetari efectuate in SUA, scutul calotelor si straturilor de gheata reactioneaza mult mai rapidasupra schimbarilor climaterice decat s-a crezut pana acuma. Iar Schellnberg a atras atentia asupra faptului ca viteza de topire a gheturilor din Himalaia si din Groenlanda s-a dublat, ba chiar triplat.
Schellnhuber mai atrage atentia ca, si daca se stopeaza complet si imediat emisia de CO2, incalzirea globala va continua, media fiind de 2,4 grade, cu urmari greu previzibile.
Este de notat faptul ca emisiile de CO2 cresc si prin industrializarea tarilor slab dezvoltate si din lumea a treia, la care se adauga taierea masiva a padurilor tropicale.
Toate aceste semnale de alarma trebuie sa-i ingrijoreze si sa-i sensibilizeze nu atat pe oamenii de stiinta, ci mai mult pe factorii de decizie politico-economica din intreaga lume, in acest ultim ceas, caci ele au fost trase de multa vreme, fara a se dori sa fie auzite.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.