Cresele brasovene incotro – unitati de invatamant sau de servicii sociale?

Cresele brasovene incotro – unitati de invatamant sau de servicii sociale?

0 470

Dupa un deceniu in care au functionat sub aripa Consiliului Local, cele opt crese din municipiu ar putea fi acreditate ca unitati care ofera servicii sociale, in subordinea Directiei de Servicii Sociale Brasov sau ar putea intra sub coordonarea Ministerului Educatiei.

Legea creselor si legea asistentei sociale au prevederi contradictorii in ceea ce priveste licentierea si finantarea creselor. O hotarare de Guvern din toamna trecuta a bagat in ceata conducerea acestor tipuri de institutii din tara dar si autoritatile. Dupa un deceniu in care au functionat sub aripa Consiliului Local, cele opt crese din municipiu ar putea fi acreditate ca unitati care ofera servicii sociale, in subordinea Directiei de Servicii Sociale Brasov sau ar putea intra sub coordonarea Ministerului Educatiei.
In conformitate cu prevederile Legii 291/2011 a asistentei sociale, cresele ar putea fi acreditate la nivel local ca unitati care ofera servicii sociale, in subordinea DSS Brasov.
Insa, potrivit Articolului 2 din Hotararea de Guvern 1252/ 2012, privind aprobarea metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie, cresele sunt definite ca fiind unitati cu caracter educational dar si social. Serviciul Public de Administrare a Creselor Brasov s-a infiintat in 2003, in subordinea CL, in baza Legii creselor.Cresa este definita drept un serviciu public de interes local care are ca scop oferirea pe timpul zilei a serviciilor de ingrijire, supraveghere si educatie timpurie a copiilor cu varsta intre trei luni si trei ani. gradi
O Hotarare de Guvern din noiembrie a generat o serie de confuzii privind modul de acreditare a creselor. Ea face referire la organizarea si functionarea centrelor de zi-crese pentru copiii separati de parinti, in timp ce beneficiarii actuali ai creselor din municipiu sunt copiii ai caror parinti lucreaza si nu pot sta acasa cu ei.
In functie de categoria in care vor fi incluse cresele se va stabili si modalitatea de finantare. In prezent, cele opt crese din municipiu sunt subventionate de la bugetul local, spune Laura Serban, director Serviciul Public de Administrare Crese Brasov.
Daca cele opt crese din municipiu vor functiona ca unitati de invatamant, pentru cei 800 de micuti beneficiari ar fi nevoie de 410 salariati. In schimb, daca ar functiona ca servicii sociale, institutiile ar trebui sa aiba 316 angajati. Reprezentantii mai multor crese din tara vor fi invitati la Brasov in aceasta saptamana pentru a dezbate termenii care au generat aceste confuzii. La final va fi realizat un memoriu care va fi inaintat catre institutiile responsabile sa clarifice ambiguitatile legislative.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.