Creditele in valuta vor fi limitate

Creditele in valuta vor fi limitate

0 103

BNR a anuntat ca va lua masuri macroprudentiale pentru a limita creditul de consum in valuta. Doar creditele ipotecare vor putea fi accesate in euro la fel ca pana acum.
„Nu dorim sa atacam creditul in valuta pentru debitorii care au venituri in valuta. De exemplu exportatorii, ar fi contraproductiv”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de money.ro, care a adaugat ca si in cazul creditului pentru locuinte, al creditului ipotecar, al creditul pe termen lung, in general, ar fi o problema. „O spun asa, ca pe o parere personala: nu are rost sa dam la o parte un risc – riscul valutar – si sa il inlocuim cu alt risc – riscul de dobanda”, spune guvernatorul Isarescu. „Daca facem asta avem doua optiuni: fie renuntam la creditul pe termen lung, creditul ipotecar – si avem nevoie de astfel de credite -, fie avem riscul de dobanda”.
Pe de alta parte, BNR va adopta in urmatoarele luni masuri macroprudentiale pentru limitarea creditului de consum in valuta, acestea urmand sa fie agreate cu bancile comerciale, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator BNR. „Vom limita creditul de consum in valuta prin masuri macroprudentiale in urmatoarele luni. Am discutat la nivelul BNR si cu bancile comerciale si unele dintre ele au propus chiar interzicerea acestuia, insa nu cred ca este cazul”, a zis Cristian Popa. Restrictiile, a precizat acesta, ar putea tine de activele care ofera randamente in valuta sau sursele de venit in valuta ale celor care vor sa fie creditati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.