Creantele guvernamentale s-au dublat

Creantele guvernamentale s-au dublat

0 150

Ponderea creantelor asupra sectorului guvernamental in activele bancilor a crescut de peste doua ori in perioada septembrie 2008-martie 2009, de la 3,7 la suta, la 8,1 la suta, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala, luni.

Datoria Guvernului peste angajamentul cu FMI
”Creantele asupra sectorului guvernamental si-au continuat trendul ascendent, evolutia acestora fiind marcata indeosebi de accelerarea cresterii portofoliului de titluri de stat, care s-a dublat in raport cu intervalul anterior”, arata Raportul.
Aceste evolutii au intervenit pe fondul necesarului de titluri de stat pentru banci, pentru a avea acces la facilitatea de credit a BNR si pe fondul cresterii nevoii de finantare a Statului, din cauza majorarii puternice a deficitului bugetar.
Dezechilibrul balantei publice a ajuns la un nivel record de 4,9 la suta din PIB in 2008, dupa standardele romanesti, iar Guvernul a convenit cu FMI o tinta de deficit bugetar de 4,6 la suta din PIB pentru ascest an.
In 2004, 2,4 la suta din activele bancilor romanesti erau reprezentate de creante asupra sectorului guvernamental, pentru ca, in 2006, ponderea sa coboare la 1,6 la suta, potrivit datelor Bancii Centrale.
In 2007, creantele asupra sectorului guvernamental au ajuns la 3,7 la suta din totalul activelor bancare, nivel care s-a mentinut in septembrie 2008. Odata cu agravarea crizei financiare internationale, dupa falimentul Lehman Brothers, incasarile la bugetul de stat au fost puternic afectate, iar ponderea imprumuturilor acordate statului de catre bancile romanesti a urcat constant, la 3,8 la suta din active, in octombrie, 4,1 la suta, in noiembrie, 5 la suta, in decembrie, 6,1 la suta in ianuarie, 6,9 la suta, in februarie si 8,1 la suta, in martie. Operatiunile BNR au avut ca efect imbunatatirea lichiditatii sistemului bancar prin cresterea stocului de titluri de stat detinute de banci, creditul guvernamental contrabalansand contractia creditului acordat sectorului privat, arata raportul.
Creantele asupra BNR – in special rezerve minime obligatorii – s-au mentinut relativ constante ca pondere in ultimele luni, in apropiere de 21 la suta din active. Plasamentele la BNR reprezentau 91 la suta, la 31 martie, din totalul operatiunilor interbancare, fiind ‘o caracteristica a ultimilor ani datorita, indeosebi, rezervelor minime obligatorii’.
Credite mai putine si mai mici
Incepand cu toamna anului trecut, imprumuturile acordate firmelor din Romania si-au diminuat ponderea in active de la 31 la suta, in septembrie 2008, la 28,3 la sutpa, in martie, in timp ce ponderea creditelor acordate populatiei s-a diminuat, in acelasi interval, de la 30,3 la suta pana la 28,2 la suta.
”Evolutia creditelor acordate populatiei s-a caracterizat printr-o reducere semnificativa a dinamicii componentei denominate in franci elvetieni, bancile renuntand aproape in totalitate, in ultimele luni ale anului 2008, la creditarea in aceasta moneda”, arata raportul.
Ponderea in activele bancilor a creditelor acordate populatiei a crescut, in intervalul 2004-2007, de la 13 la suta, la 29,9 la suta, pe fondul boom-ului creditarii, finantat puternic din resurse externe.
Ponderea altor active s-a mentinut la peste 10 la suta din active, in ultimul trimestru al anului trecut si in primul trimestru din 2009.
Activele interne au dominat in totalul activelor bancare, cu o pondere de 98,1 la suta, in martie.
Pasivele atrase pe plan intern si-au marit ponderea de la 70,2 la suta, in septembrie 2008, la 71,2 la suta, in martie 2009. In acelasi timp, resursele atrase de bancile romanesti din strainatate reprezentau 28,8 la suta in pasive in martie. BNR precizeaza ca aceasta evolutie a avut loc pe fondul restrangerii accesului institutiilor de credit la finantarea externa.
Ponderea in pasivele bancilor a depozitelor interbancare a urcat de la 2,7 la suta, in septembrie, la 6 la suta, in martie, evolutie care “se datoreaza in principal operatiunilor repo efectuate de Banca Centrala”.
Depozitele atrase de la sectorul guvernamental si-au mentinut relativ constanta ponderea, la 2,8-2,9 la suta, in timp ce depozitele atrase de la companii si de la populatie si-au continuat tendinta de reducere a importantei in pasive, ajungand la 42,9 la suta, in martie, fata de 46,1 la suta in septembrie 2008, 49,7 la suta, in 2007, 55 la suta, in 2006 si 62,3 la suta, in 2004.
”Reducerea ritmului de crestere a depozitelor, pe ambele componente – populatie si companii -, s-a produs pe fondul deteriorarii climatului economic si al asteptarilor privind perspectivele economiei si ale veniturilor. In cazul depozitelor overnight, declinul dinamicii s-a manifestat atat la nivelul plasamentelor in lei cat si al celor in valuta in cazul populatiei, in timp ce in cazul companiilor, acesta s-a resimtit la nivelul depozitelor in devize”, precizeaza raportul.
Capitalul si rezervele bancilor au inregistrat fluctuatii minore ca pondere in pasivul agregat, intre 10,3 la suta si 10,7 la suta, “pe fondul majorarilor de capital efectuate de actionarii bancilor din sistem”.
”In conditiile amplificarii crizei financiare internationale, sursele de finantare ale institutiilor de credit, afectate, mai cu seama incepand cu ultimul trimestru al anului 2008, de inasprire a conditiilor de finantare externa, dar si de reducerea excedentului de lichiditate din sistemul bancar, au fost orientate in prima parte a anului 2008 cu preponderenta spre activitatea de creditare, iar incepand cu ultimul trimestru, spre cresterea portofoliilor de titluri de stat” se mai arata in Raport.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.