Craciunul pe stil vechi la ucrainenii din Maramures

Craciunul pe stil vechi la ucrainenii din Maramures

0 85

Craciunul pe stil vechi la ucrainenii din Maramures
Pentru etnicii ucraineni din Maramuresul istoric, in aceste zile se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi. Ca in fiecare an, in seara de 6 ianuarie Nasterea Domnului este intampinata in straie de sarbatoare, cu evlavie de cei varstnici si cu bucurie si colinde de catre copii.
Cele mai recente statistici arata ca in Maramures populatia ucraineana este reprezentata de 6,7% din totalul locuitorilor acestei zone, localitatea cu cel mai mare numar de etnici ucraineni fiind Poienile de Sub Munte, cu aproape 10.000 de persoane. Alaturi de Maramures, zonele cu populatie compacta ucraineana mai sunt Bucovina, Banatul si Dobrogea. Pentru fiecare grup din aceste provincii exista un specific al datinilor, obiceiurilor sau al graiului, dar toate sarbatorile religioase respecta calendarul pe stil vechi, care este decalat cu aproximativ doua saptamani fata de cel al crestinilor ortodocsi romani.

In special in satele de munte, in localitatile izolate de la granita obiceiurile foarte vechi s-au pastrat si transmis aproape intacte: in Ajun, gospodinele aseaza pe masa unde se va sta in zilele de sarbatoare, pe un pat de fan curat care simbolizeaza ieslea Mantuitorului, patru colaci de grau. Seara, grupuri de copii pornesc cu Steaua, Viflaimul, Capra, din casa in casa, pentru a vesti Nasterea Domnului prin vechi colinde cantate in dialect ucrainean.

Miezul noptii ii aduna pe localnici la biserica, unde se tine o slujba speciala de Craciun, pentru ca a doua zi fiecare sa sarbatoreasca in familie, cu bucate traditionale si tuica de cazan pe masa. Joi seara, micii colindatori ucraineni au pornit pe carari ca de poveste – la munte ninge de cateva zile neintrerupt si zapada a imbracat satele maramuresene in straie albe de sarbatoare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.