Covasna in sarbatoare cu bulz, clatite si apa minerala

Covasna in sarbatoare cu bulz, clatite si apa minerala

0 131

Locuitorii judetului Covasna vor prepara la sfarsitul acestei saptamani cel mai mare bulz din lume, vor desemna cea mai buna apa minerala de izvor si se vor intrece in a prepara cele mai multe clatite.
Festivalul apei minerale “Aquarius” va avea loc sambata, in statiunea Sugas Bai, din apropierea municipiului Sfantu Gheorghe, si va reuni concurenti din 17 localitati din judetul Covasna care vor aduce cu ei 31 de butoaie cu apa de la tot atatea izvoare.
Trofeul “Cea mai buna apa minerala” va reveni izvorului care va intruni cele mai multe voturi din partea participantilor, iar un juriu va desemna si cea mai buna apa minerala pentru sprit, urmand sa acorde notele in functie de gust, armonizarea cu vinul, aciditate, depuneri si turbiditate, dar si in functie de gradul de accesibilitate de izvor.
Concursul de preparat clatite va avea loc tot la Sugas Bai, iar echipele inscrise in competitie vor trebui sa foloseasca la prepararea aluatului cate un kilogram de faina, 5 oua si, in mod obligatoriu, apa minerala de izvor, fiind interzise sortimentele imbuteliate existente in comert.
Criteriile pe baza carora vor fi departajati primii trei castigatori sunt calitatea clatitelor, respectiv grosimea, consistenta, gustul, modul de prajire si servire si originalitatea retetei
Festivalul apei minerale “Aquarius”, aflat la cea de-a doua editie, este organizat de Consiliul Judetean Covasna si are ca scop promovarea potentialului natural al judetului deosebit de bogat in resurse hidrominerale, dar si revigorarea statiunii Sugas Bai, care si-a pierdut din stralucirea avuta la inceputul secolului trecut.
Duminica, locuitorii comunei Turia vor incerca sa intre in Cartea recordurilor cu cel mai mare bulz (mamaliga si branza) din lume. Potrivit viceprimarului localitatii, Daragus Attila, bulzul va avea o lungime de 150 de metri, cu 37 de metri mai lung decat cel preparat anul trecut.
La Turia se afla si cea mai mare poarta secuiasca din lume, care masoara aproape 10 metri inaltime si 15 metri latime, si a fost sculptata de un mester local dintr-un singur trunchi de stejar taiat din codrii comunei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.