Cosmandinul si sarbatoarea focului

Cosmandinul si sarbatoarea focului

0 74

In aceasta luna, in ziua intaia, pomenirea Sfintilor Mucenici si doctori fara de arginti, Cosma si Damian, cei ce s-au savarsit la Roma.
Acesti sfinti au trait in marea cetate a Romei in zilele imparatului Carin, si erau frati, iar cu mestesugul doctori, vindecand nu numai oameni, ci si dobitoace. Ei cereau ca plata de la cei ce se lecuiau doar credinta si marturisirea in Hristos, si nimic altceva. Fiind ei parati la imparatul, ca fac vindecarile cu mestesug fermecatoresc, si nevrand sa se lepede de Hristos, ci mai vartos inca si pe imparatul Carin l-au mantuit din paganatate, fiind tamaduit de dansii. Caci acesta, spaimantandu-i cu grele chinuri, i s-au desfacut grumajii de i s-a intors obrazul la spate. Si pentru aceasta cei ce se aflasera acolo au crezut in Hristos pe Care si imparatul cu toti ai casei lui L-a marturisit. Atunci imparatul a liberat pe sfinti, trimitandu-i cu cinste la locul lor. Dupa aceea dascalul lor, cel ce i-a invatat mestesugul doctoriei, pizmuindu-i si luandu-i, s-a suit cu dansii intr-un munte facandu-se a merge ca sa culeaga ierburi de leacuri. Si acolo sculandu-se i-a ucis cu pietre.

Sarbatoarea focului
Tot astazi, crestinii o sarbatoresc pe Ana-Foca. Taranii o serbeaza ca sa fie feriti de zloata si grindina. Traditiile spun ca e rea de trasnet si de foc. Cine nu tine Ana-Foca si lucreaza, soarele ii va dogori via. Oamenii respecta aceasta zi pentru a fi scutiti intreg anul de foc si de stricaciunile provocate de soareci. O tin pentru a nu fi loviti de boli naprasnice.

Ce se spune in popor despre aceasta zi:
• Luna este prin traditie consacrata secerisului, deci temerea principala a oamenilor era aceea de a nu-si pierde recolta obtinuta cu atata truda. De aceea vom intalni in calendar numeroase zile in care este evitat lucrul din dorinta de a nu trezi cumva mania divinitatilor raspunzatoare de producerea grindinei sau a incendiilor granelor.
• Ana Foca este, prin intermediul etimologiei populare, o sarbatoare a focului, care poate cuprinde tot ce are mai de pret gospodarul.
• Cosmandinul- sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian- este o sarbatoare paralela, care este tinuta pentru a fi feriti de orice fel de boli.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.