Coruptia ne priveste pe toti, 86,2 la suta dintre romani stiu...

Coruptia ne priveste pe toti,
86,2 la suta dintre romani stiu cazuri de coruptie

0 231

Peste 85 la suta dintre romani afirma ca au cunostinta despre cazuri clare de coruptie, releva un studiu desfasurat in cadrul unui proiect privind coruptia din Romania, coordonat de asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila (APDD) – Agenda 21, in parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). Potrivit studiului ‘Perceptia cetatenilor asupra coruptiei din institutiile publice – cauze, practici, prevenire’, lansat joi la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti, frecventa cu care cetatenii intra pe poarta unei institutii publice in vederea rezolvarii unei probleme este destul de scazuta, 50,3 la suta dintre cei chestionati mergand, in medie, mai rar de o data pe an sau niciodata la primarie.
In ceea ce priveste gradul de cunoastere a unor cazuri de coruptie, 36,9 la suta dintre cei intervievati au declarat ca stiu asemenea situatii, prin experienta personala sau prin presa locala, iar procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru este de 86,2 la suta.
Dintre acestea, 44 la suta se refera la situatii generale de rezolvare a unei probleme prin plati informale (spaga/mita) la medic, la scoala, la politie sau la angajare. Alte exemple de cazuri de coruptie identificate in randul respondentilor sunt tratamentul discriminatoriu si nepotismul (2,5 la suta), achizitiile publice si utilizarea nejustificata a banilor publici (2,5 la suta), cazurile de coruptie in care au fost implicati actori locali sau reprezentanti ai administratiei locale si centrale, politicieni (21 la suta).

Referitor la sursele de informare cu privire la coruptie, mass-media se afla pe primul loc ca sursa credibila in furnizarea informatiilor despre coruptie, fiind mentionata in 73,54 la suta din cazuri.
In raspunsurile oferite in cadrul anchetei sociale, realizatorii studiului au depistat insa faptul ca cetatenii sunt sceptici in privinta implicarii personale in lupta anticoruptie, ei preferand sa lase totul in seama institutiilor abilitate. Mai mult, respondentii ar dori sa vada rezolvate mai intai cazurile de coruptie la nivel inalt, inainte ca si ei sa poata schimba ceva in atitudinea personala, insa titlul proiectului, ‘Coruptia ne priveste pe toti’, spune exact contrariul si reprezinta de fapt esenta intregului demers, este de parere Giorgiana Neagu, AIESEC Craiova, voluntar in cadrul acestui program, vicepresedinte al Departamentului Resurse Umane si coordonator al grupurilor de lucru la nivel national. Initiatorii studiului au dorit sa atraga atentia inca de la titlu, acesta reprezentand practic si mesajul intregului demers.

Sondajul a fost realizat in perioada 28 aprilie – 25 mai 2010, prin ancheta pe baza de interviu realizata cu ajutorul unui esantion reprezentativ format din 1.200 de persoane din judetele Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov, Neamt si Bucuresti – sector 6 si are o marja de eroare de 4 la suta.

Studiul este elaborat in cadrul proiectului “Coruptia ne priveste pe toti”, finantat de Uniunea Europeana prin programul ‘Facilitatea de Tranzitie 2007 – Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei’. Rezultatele proiectului vor fi publicate si distribuite la nivelul intregii tari. In acest proiect au fost atrase 16 institutii si autoritati publice locale din judetele Cluj, Dolj, Ilfov, Harghita, Neamt si Bucuresti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.