Coruptia din Romania – testul la care a picat clasa politica si...

Coruptia din Romania – testul la care a picat clasa politica si DNA!

0 403

Dincolo de comentariile legate de faptul ca o asemenea activitate ar fi de tip comunist, raportul privind activitatea desfasurata in cursul anului anterior ramane, de regula, pentru toate institutiile statului si evident pentru cei care le conduc, bifarea unei prevederi legale. Dupa cum este bine cunoscut, realizarea unui astfel de RAPORT de catre toti cei care sunt implicati (indiferent de statut) in administratia publica, este o obligatie prevazuta in mod expres in legislatia romaneasca. Despre modul in care sunt indeplinite astfel de prevederi legale sunt foarte multe lucruri de spus. Regula, unor rapoarte FESTIVISTE a fost inlocuita cu cea de tip STATISTIC, in care romanul este bombardat de o multime de cifre si date (mai nou, la DNA, si fotografii) care de fapt ascund practic activitatea si mai ales impactul acesteia asupra vietii publice.
Dupa RAPORTUL POLITIEI, umbrit de actiunea lui Godina si a unui sindicat din domeniu, a fost si Raportul privind activitatea desfasurata in cursul anului 2015 de catre DNA…
Asa cum era de asteptat la aceasta sedinta au participat, printre altii: presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, sefa Inalte Curti, Livia Stanciu, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, presedintele CSM, Mircea Aron, ministrul de Interne, Petre Toba, seful SRI, Eduard Helvig, si Bogdan Licu, prim adjunct parchetul general.

Pentru astazi ne vom opri doar la doua aspecte.Kovesi M
1. Discursul procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, s-a terminat  cu o fraza punctata bolduit in comunicatul DNA in care este redata cuvantarea acesteia. Dupa ce a pledat pentru indeplinirea asteptarilor societatii de a „avea o Romanie fara coruptie”, Laura Codruta Kovesi a afirmat: „Pentru asta insa … toti cei care suntem aici, in aceasta sala, va trebui sa dorim in continuare acelasi lucru”.
Iata cam ce s-a considerat de mare impact si a fost prins in discursul sefei de la DNA.
In aceasta lupta am avut alaturi de noi cel mai important aliat: cetatenii Romaniei. Fara ei munca noastra nu ar fi fost posibila. Sunt mii si mii de oameni alaturi de noi si de munca noastra. Sunt acei oameni cinstiti care vor o societate cladita pe corectitudine si respect. Sunt acei oameni onesti care in urma cu doar cateva luni au strigat in strada – coruptia ucide.
Aceasta constientizare a societatii este cea care ne ajuta cel mai mult in lupta impotriva coruptiei.
Iar noi trebuie sa continuam sa investigam faptele de coruptie. Sa ne dedicam activitatea pentru curatarea tarii. Sa ramanem implicati serios si sa anchetam coruptii indiferent de functie sau de averea pe care o au. Sa fim curajosi si determinati”, sunt frazele de final ale discursului Laurei Codruta Kovesi.
Sa indeplinim aceasta asteptare a societatii de a avea o Romanie fara coruptie. Pentru asta insa… toti cei care suntem aici, in aceasta sala, va trebui sa dorim in continuare acelasi lucru„, potrivit discursului sustinut de Kovesi.

Cum arata un dosar in lucru la DNA
In timpul prezentarii bilantului Directiei Nationala Anticoruptie (DNA) privind activitatea desfasurata in cursul anului trecut, procurorul-sef Laura Codruta Kovesi, a aratat  fotografia unui dosar aflat in instrumentarea procurorilor anticoruptie.In imagine se vede muntele de dosare cu multe cutii in care probabil sunt inregistrarile audio-video, ce nu mai incape pe un birou. Fara sa fii carcotas trebuie sa recunosti ca da bine la public. Si in plus, nu se exagereaza, aceasta este realitatea.
Potrivit sefei DNA, in 2015 au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. De asemenea, au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013: 1 prim ministru, 5 ministri, 16 deputati si 5 senatori. „Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la infiintarea DNA. Evolutiile pozitive ne dau imaginea unei institutii care functioneaza practiv, eficient, ferm si curajos”, a afirmat Kovesi la bilantul DNA.
Da, are dreptate dna Kovesi, cifrele sunt adevarate, probabil pot fi verificate (de cine?). Nenorocirea o vedem cu totii, aproape ca fiecare sef din administratia publica a devenit SEF AL UNUI GRUP INFRACTIONAL, UN JEFUITOR AL BUGETULUI PUBLIC.!
Explicatia este extrem de simpla, nu cred ca mai este un roman sa se indoiasca – Regimul Basescu, cu reforma lui in Justitie, a impins lucrurile pana aici. Si mai este un lucru. De ce nu se face preventie si se lasa sa se stringa atata coruptie – FURACIUNE, ca in muntele de dosare ce este prezentat in foto de catre DNA?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.