Coruptia din Romania si Bulgaria nemultumeste UE

Coruptia din Romania si Bulgaria nemultumeste UE

0 55

Incercarile nereusite ale guvernantilor nostri prin organele abilitate sa rezolve problema coruptiei si toate butaforiile menite doar sa faca un pic de furtuna intr-un pahar cu apa ii nemultumesc nespus pe reprezentantii Comisiei Europene. Acestia si-au declarat dezamagirea in legatura cu felul in care Romania si Bulgaria gestioneaza problema coruptiei.
Bulgaria nu a reusit inca sa rezolve problema criminalitatii organizate, aceasta luand amploare, dupa cum comenteaza Reuters.
Pana la momentul aderarii viteza de aplicare a reformelor politice si economice era mult mai mare pentru ca cele doua tari puteau fi amenintate cu amanarea acestui moment, insa acum interesul pentru eficienta aplicarii lor s-a diminuat treptat.
Romania trebuie sa primeasca, pana la sfarsitul anului 2013, fonduri europene in valoare de 32 de miliarde de euro, iar Bulgaria, 11 miliarde de euro.
Insa masurile punitive exista si ele pot fi puse in aplicare dupa cum urmeaza: statele membre UE pot refuza recunoasterea automata si aplicarea anumitor sentinte civile si penale, ca si mandatele de arestare emise fie in Romania, fie in Bulgaria daca cele doua tari nu indeplinesc anumite obiective in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, dupa cum informeaza Mediafax.
Comisia poate ca, in primii trei ani de la aderare, sa blocheze exporturile de produse romanesti si bulgaresti catre restul UE, in cazul in care cele doua tari nu respecta reglementarile europene igienei agricole sau al securitatii alimentare.
In cazuri extreme, UE poate suspenda unele drepturi ale unui stat membru, cum este dreptul de vot in organele de luare a deciziilor, daca acel stat „incalca grav si in mod repetat” reglementarile UE privind libertatile si principiile democratice.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.