Coridoarele ecologice salveaza viata animalelor

Coridoarele ecologice salveaza viata animalelor

0 844

Numeroase specii din Vestul si Centrul Europei au devenit rare ori chiar au disparut. Unul din motive este ca animalele sunt constranse sa nu paraseasca un teritoriu limitat din cauza ca ar trebui sa traverseze o autostrada intens circulata ori o linie de cale ferata pe unde trec foarte multe trenuri.

Numeroase specii din Vestul si Centrul Europei au devenit rare ori chiar au disparut. Unul din motive este ca animalele sunt constranse sa nu paraseasca un teritoriu limitat din cauza ca ar trebui sa traverseze o autostrada intens circulata ori o linie de cale ferata pe unde trec foarte multe trenuri. Din acest punct de vedere, Romania sta mult mai bine decat toate celelalte tari din Uniunea Europeana, insa trebuie sa avem grija sa nu repetam greselile altora.
Pare curios, insa faptul ca nu avem autostrazi are si o parte buna: animalele salbatice pot avea teritorii suficient de vaste ca sa supravietuiasca.
Traficul tot mai intens le pune insa probleme in ultima vreme. Specialistii recunosc ca in Romania nu se raporteaza atunci cand un urs sau un cerb este ucis intr-un accident de circulatie sau feroviar ca sa nu scada numarul de exemplare care pot fi vanate si care aduc astfel venituri. Totusi, in fiecare an mor cativa ursi in accidente, in special in zonele Brasov si Avrig.
Multe alte animale sunt ucise si ele in accidente iar altele mor din cauza lipsei hranei pentru ca nu pot ajunge in teritorii mai bogate in hrana. Solutia este crearea de coridoare ecologice, cu ajutorul carora toate vietuitoarele sa poata traversa soselele, autostrazile si caile ferate fara niciun pericol. Universitatea Transilvania, in colaborare cu Ministerul Mediului, alte universitati din tara si organizatii non-guvernamentale au pus la punct un program pentru construirea acestor coridoare, extrem de importante pentru animale.
Specialistii vor determina mai intai care sunt locurile prin care traverseaza cele mai multe animale, dupa care vor fi amenajate si coridoarele ecologice in aceste locuri, late de 80-120 de metri, pentru ca vietuitoarele sa le gaseasca usor si sa le utilizeze.
Ramon Jurj, reprezentantul Universitatii Transilvania, spune ca institutia trebuie sa identifice zonele cele mai favorabile pentru ca animalele sa poata sa treaca si sa asigure o tehnologie de monitorizare.
Un alt avantaj din acest punct de vedere este ca in Romania autostrazile urmeaza sa fie construite. In Croatia, acestea au fost construite si, in aceasta situatie, amenajarea unui coridor ecologic costa 8 milioane de euro, pe cand amenajarea lui odata cu construirea autostrazii costa intre 2 si 4 milioane de euro.
Proiectul „Coridoare ecologice pentru habitate si specii in Romania” dureaza 7 luni, perioada la finele careia specialistii vor spune exact unde este nevoie de aceste pasaje.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.