Corecta riposta a magistratilor. Basescu umilit

Corecta riposta a magistratilor. Basescu umilit

0 164

Traian Basescu, un vierme sasiu al unei stari indoielnice, a supt vreo seva interzisa taratoarelor si a prins ceva aripi efemere. Drept care nu s-a mai crezut gandac, ci fluture de Olimp cu ambitia de a-l detrona pe Zeus. Dar uite ca nu este chiar asa. Nu poti fi Napoleon numai pentru ca esti mic de stat, dar nu ai in ranita decat un baston taiat la repezeala din primul tufis.
Dar, gadilat pe la gusa de niste setrari pe la Costesti – setrari in majoritate penali, daca stai sa-i cauti pana la maieu – a avut avantul sa se dea la magistratura, cu glas pitigaiat, ca sens, si sa-i comande unei doamne – ca aspect Laura Codruta Kovesi este doamna – sa-i accepte poftele. Numai ca nu a poruncit-o in pat.
Dar asa ceva nu se face cu Magistratura. Doamna Kovesi nu este nici Elena Udrea, nici Placinta dupa Ridzi si nici EBA, chiar daca fiecare cioara isi vede puiul porumbel gingas. De aceea bumerangul s-a intors de unde a plecat, nelovind tinta initiala, ci pe cel care nu stie sa foloseasca o asemenea arma.
Sa fim intelesi: nu iubesc magistratura, pentru ca mi-au facut destula nedreptate. Dar nici nu pot ignora nedreptatea gratuita pe care doreste sa i-o faca Basescu acestei, in fond, puteri in stat, care si asa l-a cam pasuit destula vreme.
Astfel, ca raspuns la ofensa, Basescu a fost luat la rost de magistraþi, care i-au spus: Dumneavoastra. sunteti cel care discrediteaza sistemul judiciar.
Acesta a fos un atac fara precedent al magistratilor la adresa presedintelui Traian Basescu, la sedinþa Consiliului Superior al Magistraturii. Discursul sefului statului a fost intrerupt de mai multi membri CSM si de reprezentanti ai magistratilor, nemultumiti de argumentele lui Traian Basescu. Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, i-a cerut sefului statului sa ramana alaturi de magistrati pentru a le asculta pasurile. Basescu i-a replicat ca ii cunoaste parerile si a sustinut ca este important ca magistratii sa-si reia activitatea.
Iata si o portie de dialog dintre cei doi:
„Aveti rabdare sa discutati cu noi, sa ascultati si punctul nostru de vedere” i-a cerut presedintele Asociatiei Magistratilor sefului statului.
„Va asigur ca nu ma duc la televizor sa va explic, vin in cadrul institutional. … Doamna Pivniceru, ma uit la dumneavoastra. in fiecare zi, cand apareti la televizor ma uit la dumneavoastra ca la Dumnezeu. Deci stiu ce ganditi”, i-a replicat presedintele Basescu, incercand glumele lui triste cand da de fibra tare. „M-am prezentat in baza dreptului constituþional la CSM si nu as vrea sa intru in conflict cu dumneavoastra”, a mai spus Basescu.
Pivniceru i-a reprosat presedintelui ca „puterea judecatoaresca isi trage independenta direct din Constitutie” si ca „ati venit cu un punct de vedere gata stabilizat potrivit caruia protestul judecatorilor este o greva ilegala”. Dupa care Pivniceru a continuat: „Judecatorii nu au contract de munca cu guvernul, ci detin prerogativa puterii judecatoresti.”
Presedintele AMR i-a mai reprosat sefului statului ca justitia din Romania nu poate fi independenta atata timp cat „instantele din Romania sunt subfinantate, iar un judecator al ICCJ intra cu 300 de dosare in instanta, daca potrivit legii unice de salarizare veniturile magistratilor vor fi diminuate”.
Pivniceru a reclamat si faptul ca bugetul instantelor, prin taxa de timbru, a trecut la consiliile locale.”Exista recomandari internationale care obliga finantarea completa a instantelor pe timp de criza”.
Mona Pivniceru, catre presedintele Basescu: „Dumneavoastra. sunteti cel care discrediteza sistemul judiciar”
Presedintele magistratilor i-a reprosat lui Traian Basescu faptul ca declaratiile oamenilor politici in mass media au dus la neincrederea populatiei in justitia din Romania. „Dupa iesirile publice ale politicienilor, inclusiv ale dumneavoastra., este greu a spune ca dumneavoastra respectati obligatia de a asigura independenta, increderea populatiei in sistem, cand dumneavoastra. sunteti cel care il discreditati”, a spus Pivniceru.
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a declarat ca presedintele a intervenit in actul de justitie cand si-a permis sa „smotoceasca” procurorul general cu privire la solutionarea dosarului Revolutiei. Pivniceru a spus ca si acesta este unul din motivele pentru care protestele vor continua, din cauza imixtiunii politicului in justitie.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, sa ne aducem aminte, procurorului general ca parchetul sa concentreze resurse umane pentru a creste viteza de rezolvare a dosarului Revolutiei si a spus ca va discuta cu premierul gasirea unei solutii legale ca generalul Dan Voinea sa lucreze din nou pe acest dosar daca doreste.
Iar judecatorul Dan Lupascu a acuzat si el presedintia: „In loc sa ajutati justitia, …, dumneavoastra o infundati mai adanc
Judecatorul Dan Lupascu i-a reprosat presedintelui Traian Basescu ca „nu ati capatat indemanarea de a conduce sedinþele CSM”. Lupascu i-a amintit sefului statului ca, potrivit Constitutiei, presedintele tarii este cel care prezideaza lucrarile CSM in sedintele la care participa, dar constructiv.

Repet, nu iubesc magistratura din motive particulare si din cele vazute in multe randuri practic, colindand prin salile de tribunal. Dar nu pot nega nici partea de dreptate a magistratilor, ajunsi in halul acesta din cauza starii politice a tarii si mai ales a unor imbecili care vor sa o conduca, magistratii fiind pusi sa stea drept si sa judece stramb in favoarea celor care calca legile la nivel inalt.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.