Corbii Albi iar umbla cu Cioara Vopsita! (De ce ar fi...

Corbii Albi iar umbla cu Cioara Vopsita! (De ce ar fi maghiarii din România cu ochii pe Budapesta!?)

3 314

CORBII ALBI este un portal de presa  scris  la Cluj-Napoca, dar sustinut  pe fața de la Budapesta, care cadelnițeaza azi fara jena „marile sucese” ale guvernului Orban Viktor precum fostul „Elore”. Care, se știe, ce executa …ieri (mai pe blat) „sarcinile” editoriale ale guvernului Kadar! 
I-auzi-ia stire de la Budapesta:
Începând cu data de 4 mai a.c., este permis restaurantelor, hotelurilor şi cafenelelor să-şi deschidă grădinile şi terasele. Pot fi deschise ştrandurile şi muzeele în aer liber.
Serviciile pot fi furnizate fără restricţii; sunt premise antrenamentele şi evenimentele sportive cu circuit închis (!?) pentru amatori şi profesionişti. Conform reglementărilor anterioare, pot fi organizate nunţi, înmormântări, liturghii şi servicii religioase”. Realizari, nu gluma!…
Cum se vede, treaba nu-i de colo, daca vestea este comunicata tocmai de din Deal, de la Cancelaria prim-ministrului ungar… Autorul laudatoriului este chiar Csaba Szabo, cică directorul publicatiei on line.
Care, ca orice maghiar ardelean, bun cunoscator al Limbii naționale Romane, ne asigura si ca: „ maghiarii din Romania sunt și ei cu ochii pe proiectele de restructurare fiananciară ale guvernului maghiar, cu speranța unei restricții minime vizavi de  sumele alocate de acesta societății maghiare din Ardeal „.
Care „romani” dle Szabo, ca ai fost frecvent acolo si ai vazut ca practic, dincolo de Tisza nu prea …mai exista decat un singur steag romanesc, la o fosta scoala romaneasca, agațat in suportul de la intrare… Degeaba le mai puneti acum inapoi, pentru „poze”, ca limba romana a fost sugrumata
in putinele scoli care mai existau… propagandistic!
Revenind la subiect, dl, Szabo  are chiar aprecieri  cumva amenintzatoare: „Mărimea sumelor alocate de către guvernul maghiar pentru funcționarea instituțiilor, școlilor, internatelor, organizațiilor civile și de presă ale maghiarilor din România va fi crucială pentru societatea maghiară din Ardeal, deoarece și acele minime investiții făcute de guvernul României  în această direcție, vor fi micșorate în această vară.” 
Ba mai mult, scrie la plesneala … si incearca dl.Csaba sa ne convinga… ca asa este deoarece, guvernul roman n-ar face investitii in Transilvania: „unele consilii spunând pe șleau că în acest an toate proiectele predate sunt considerate nule (de catre cine?), deoarece banii alocați inițial societății civile și culturale sunt redirijate spre alte domenii”. Ati intzeles ceva din minciunile dlui Csaba (?!)
În primul rand, afirmatia dlui redactor sef Szabo este anapoda daca se referea la (…) „banii alocați inițial (!?) societății civile și culturale”(!!)  Care sunt „societatile astea „civile”? Pai nu se stie care e „scopul” acelor ciudate ong – uri straine infiintzate prin Romania cu bani de-afara?  Tocmai Dumnealui nu stie ca la nivel national fiecare judet, fiecare Consililiu local are Planuri de investitii proprii in valoare de sute de milioane lei care, inmultite cu 40 de judetze si aproape 100 munincipii, (inclusiv cele din  HarCov!) insumeaza zeci de miliarde! 
Ca vrea si Guvernul maghiar sa ajute localitati romanesti cu pondere maghiara? Foarte bine, dar mai multe comunitati locale romanesti au cerut guvernului roman sa fie informate public inainte despre
asemenea initiative straine care – in consultare cu guvernul roman – sa fie incadrate armonios si productiv cu problematica locala din anumite localitati transilvane.Si nu lasate la cheremul bisericii calvine maghiare 145 milioane euro, Romania fiind totusi, un stat laic. Altfel, este un amestec nefiresc in planurile de dezvoltare in teritoritoriu ale comunitatilor din Romania!!
Chiar intrebam si ne intrebam  de ce Guvernul maghiar – prin reciprocitatea si armonizarea fireasca a colaborarii, promovata de organismele U.E.-  de ce nu asigura ajutorul obligatoriu ce trebuie acordat in primul rand localitatilor si scolilor minoritatii romanesti din Ungaria ?
Cum  de au disparut scolile romanesti publicatiile romanesti 
traditionalele ale minoritatilor romanesti din UNGARIA, acolo
nemaiexistand nicuna!! În Ungaria scolile romanesti practic au fost TOATE asimilate…
Culmea, acolo pana si limba romana este predata in… Limba Maghiara!! 

Prof, Deak Andrei,
Prof. D. D. Rujan

COMENTARII

  • Chiar acolo ne doare si pe noi de el! Dar ce ati zice sa-l astepte cu huiduieli, chiar de la Oradea incepand,sa stie si cei care nu il iubesc la Budapesta,sa vada cum e!! Ca la Budapesta nu-l prea voteaza ungurii!!
   Dar cand va incepe criza si la ei mai plates patriotii turbati din Secuime!

 1. Fiind un portal bilingv ar trebui sa fie preocupat de DISPARITIA folosirii limbii romane in UNGARIACeea ce se intampla acolo este o rusine fara margini.
  Un guvern romanesc de toata jena ca si cel al PSD-ului au abandonat practic romanimea de acolo!!
  Nu se poate sa nu mai existe macar un singur ziar romanesc in toata Ungaria cand in Transilvania
  reprezentantii UDMR isi rup hainele de pe iei daca din cauza vantului cade o singura firma pe ungureste
  Nu se stie ca in Tg.secuiesc romanii nu mai au curajul sa-si deamacar” Buna ziua” in romaneste!?
  Iar in portalul Corbii Albi tot felul de ziaristi anonimi scriu ca…este o adevarata fericire sa fii roman dincolo
  de Tisza ! Este o rusine !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.