Corbii Abi sau Cioara vopsită? De ce nu TGV București – Cluj-Napoca?...

Corbii Abi sau Cioara vopsită? De ce nu TGV București – Cluj-Napoca? De ce mai întâi la Budapesta?

2 168
Cotidianul de limba maghiara Krónika a realizat o anchetă agresiva legată de starea proiectului trenului de mare viteză (TGV – Train à Grande Vitesse) între Cluj și Budapesta,Motivul? Vezi Doamne, o posibilitate de a lega Ardealul de Occident, propusă de Budapesta (!?).
Înțelegerea, dar numai una de principiu, a fost avansata in perspectiva legarii celor doua capitale europene!! Adevarat, cele două țări au semnat un acord. Ca sa intarate minoritatea maghiara Kronika scrie ca Ungaria, pentru a demonstra seriozitatea proiectului, a pus deoparte primii 3,2 milioane de forinti, pentru începerea studiilor de fezabilitate. Unde i-a pus „deoparte’? In biroul lui Hunnor?
Responsabilii pentru presă a CFR-ului au informat însă cotidianul amintit, că acest proiect nu mai este o prioritate pentru CFR, adică nu mai este valabilă înțelegerea, deoarece România a ales o altă cale de a se lega de Occident prin cale ferată, modernizând „șinele” existente, proiectate încă de specialiștii Monarhiei Austro-Ungare.
Conform instituțiilor de resort, proiectul comun pentru trenul de mare viteză nu apare în planurile generale ale României nici în viitorul apropiat.
Specialiștii au inundat cotidianul cu o serie de calcule, dovedind de ce nu este bun proiectul semnat de cele două țări.
Și eu propun niște calcule. Primul ar fi: cât timp s-a ținut de cuvânt Bucureștiul într-o înțelegere internațională?
Deoarece nu problemele afacerii otrăvesc în cazul nostru – calculele financiare doborând adesea planurile – ci șiretenia cu care Bucureștiul abordă noțiunea de semnătură, legi scrise, cuvânt dat.

Actualmente nu prea există vreo organizaţie civilă sau religioasă maghiară din România, care nu ar beneficia de ajutorul Ţării Mame. Proiecte pentru tinerii intreprinzători, pentru asociaţiile familiale sau pentru construirea centrelor şcolare cu internat, pentru şcolile ceangăilor – sunt proiecte fără de care maghiarii din România nu ar putea să se dezvolte.

Legăturile dintre maghiarii de pretutindeni au devenit aşa de strânse şi viabile, că preşedintele Ungariei participă la evenimentele culturale maghiare din Transilvania de parcă ar fi undeva în judeţele Baranya, Békés sau Csongrád.

COMENTARII

 1. Pana la urma , cu un guvern de mamaliga , maghiarii din UDMR vor sa se „materializeze” si o propunere aberanta : sa se instituie si o a doua Capitala a tarii (o „capitala” secunda ,sau de „rezerva” pentru Bucuresti!!) in caz de o… calamitate fizica (un cutremur!) sau chiar un cutremur politic (?!!?)
  La ce s-or gandi liderii acestei formatiuni cu multe activitati subterane pentru Romania ?

  • Doua capitale? dar astae o aberatie!
   Cum poate sa-o treaca prin cap cuiva asemenea prostie?
   Chiar asa tupeu sa aiba UDMR?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.