Coplata – un nou bir pe capul romanului

Coplata – un nou bir pe capul romanului

0 90

In goana lor dupa bani guvernantii nu mai stiu ce sa inventeze ca sa jupoaie lumea, atingandu-se chiar de drepturile oamenilor conferite prin lege.
Iata, mai nou, ministerul Sanatatii vrea ca pacientii sa-si plateasca si consultatiile medicale, chiar daca au cotizat ani in sir la CAS.
ÎnI scurt timp, pentru fiecare vizita la medic, pacientul va plati o taxa. Iar medicul, pentru fiecare consultatie, va rupe o chitanta. Nu se specifica modul in care medical va rupe chitanta.
Toate acestea pentru ca va fi introdusa coplata in sistemul de sanatate.
Sumele adunate dupa introducerea coplatii ar putea fi folosite la bugetul Sanatatii – atentie, AR PUTEA fi folosite – Sanatatea fiind un domeniu care risca sa intre in colaps la jumatatea acestui an. Si tocmai acest lucru nu este dorit de pacienti.
Pai da, tot bolnavii sunt de vina!

„In situatia actuala este inacceptabil sa se introduca o coplata. Pentru anumite categorii sociale nu facem altceva decat sa le limitam accesul la medic prin introducerea acestei coplati”, a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.

Anul trecut, in mandatul altui ministru al Sanatatii, s-a vorbit despre introducerea coplatii. Una dintre motivatii era ca in acest fel vor scadea spagile din sistem, denumite plati informale.
Pacientii sunt, insa, de alta parere.
„Diferenta intre coplata si plata asa zis informala este foarte mare. Acele plati informale tin de traditia noastra. Noi nu le numim nici plati informale, le numim cadouri. Pacientul face un gest de recunostinta faþã de medic. Platile informale sunt cuprinse intre 50 de lei si ajung pana la 5.000 de lei”, a completat Vasile Barbu.
Iar tu, ca pacient, ia sa nu faci acel gest de recunostinta, si gaia te ia, iar brancardierii te scot cu picioarele inainte. Insa mai rau este faptul ca pana si la medicii de familie va trebui sa dai o taxa, altfel nu-ti va scoate nici fisa din dulap, ceea ce mie mi se pare inacceptabil si immoral.
Oare nu ar fi cazul ca acest guvern sa se duca naibii?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.