Copil inainte de buletin

Copil inainte de buletin

0 147

Romania este tara europeana cu cele mai multe minore gravide. La Maternitatea Brasov, varsta tinerelor care vin sa nasca sau sa faca o intrerupere de sarcina scade ingrijorator. Adolescentele nu stiu de regula nimic despre contraceptie; de cele mai multe ori sunt tinere din mediul rural, din familii dezorganizate si de etnie rroma. Traditiile si obiceiurile practicate in comunitatile de rromi aduc in sala de nasteri tinere care n-au nici macar buletin.
Un studiu UNICEF plaseaza Romania pe primul loc din Europa la numarul de nasteri in randul tinerelor care nu au implinit inca 18 ani. In 2009, dintr-o mie de romance care au nascut, 43 nu ajunsesera la varsta majoratului. Fetele care duc la termen sarcini la varste fragede provin, in general din familii deorganizate, din mediul rural. La Brasov marea majoritate a celor care aduc pe lume bebelusi inainte de 18 ani sunt fete de etnie rroma cu un nivel redus de educatie.
De cele mai multe ori aceste tinere n-au calcat niciodata pragul unui cabinet medical si afla ca existe metode de contraceptie doar daca vin sa avorteze. Traditiile si obiceiurile practicate in comunitatile de rromi primeaza insa in fata oricarui sfat medical.
Mamele minore sunt predispuse deseori la avorturi si la nasteri premature; ultimele sunt in crestere si la Brasov:
Bebelusii nascuti prematur pot suferi complicatii foarte grave, de cele mai multe ori respiratorii. In cazul in care nasterea este dusa la termen, copilul nascut are toate sansele sa fie abandonat. La randul ei, mama minora are si ea probleme de integrare sociala si de cele mai multe ori abandoneaza scoala. Chiar daca nu vor fi abandonati, copiii vor suferi din cauza lipsei experientei parintilor de a le oferi educatia cuvenita.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.