Copiii tortionarilor au facut ani la rand legea in Romania

Copiii tortionarilor au facut ani la rand legea in Romania

0 502

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, astazi in varsta de 90 de ani, a ajuns deja la Penitenciarul Rahova. De ce a durat 26 de ani pentru ca justitia romana sa dea aceasta sentinta? O parte dintre cei care faceau legile si cei care le aplicau erau chiar copiii criminalilor, crede Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania

Primul tortionar al temnitelor comuniste a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii. Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, astazi in varsta de 90 de ani, a ajuns deja la Penitenciarul Rahova. De ce a durat 26 de ani pentru ca justitia romana sa dea aceasta sentinta? O parte dintre cei care faceau legile si cei care le aplicau erau chiar copiii criminalilor, crede Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania.
Bjoza spune ca normal ar fi fost ca aceasta decizie sa fie data cu cel putin 20 de ani in urma, insa atunci unii dintre cei care faceau legea erau chiar copiii fostilor tortionari.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de 20 de ani de inchisoare pare blanda fata de atrocitatile pe care le-a comis Visinescu in calitate de sef al Penitenciarului Ramnicu Sarat, mai ales ca aceasta vine la o jumatate de secol dupa odioasele crime.
Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic, brasoveanul Octav Bjoza, crede ca aceasta condamnare este tardiva, dar face dreptate.Octav Bjoza 1
Bjoza regreta ca judecatorii care i-au condamnat la ani grei de inchisoare pe cei vinovati doar de faptul ca isi iubeau tara si nu erau de acord cu comunismul, nu au fost nici macar anchetati.
Fostul detinut politic spune ca sunt trasi la raspundere doar executantii de ordine, nu si cei care le-au dat.
„Dar unde sunt judecatorii si procurorii care ne-au trimis la moarte? Aceia unde sunt, unde se ascund? Chiar niciunul nu mai traieste dintre ei? E greu de presupus. Si copiii lor sunt acum judecatori! Am exemple concrete, si inca ajunsi la varf!” declarat ieri Bjoza jurnalistilor.
Dintre cei trei judecatori care au dat decizia de condamnare a lui Visinescu, unul a considerat ca acesta trebuie sa fie lasat liber, deoarece faptele pe care le-a comis s-au prescris. Visinescu a fost preluat de politisti din locuinta sa si dus la Penitenciarul Rahova, de unde ar putea ajunge la Jilava.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.