Cooperare militară consolidată China-Rusia reface bipolaritatea lumii!

Cooperare militară consolidată China-Rusia reface bipolaritatea lumii!

0 33


MOTTO:
„Coordonarea militară ruso-chineză devine un factor de stabilizare în afacerile globale“, Sergej Kužugetovič Šojgu, ministrul Apărării al Federației Ruse.

Se confirmă, Rusia şi China şi-au încheiat tratatele publice de cooperare militară din 2021 (iar ceea ce e inevitabil secret, nu se poate afla sau poate fi dat ca „fake“).

Iată punctual căteva argumente bine documentate:
Acum, în plin război în Ucraina, în august 2022 vor avea loc totuşi demonstraţiile competiţionale militare comune ruso-chineze sau „International Army Games“, împreună şi cu alte ţări, în Mongolia:
27 iulie 2022 – „Televiziunea de stat chineză a raportat că bărbați și materiale au fost transportate de la Manzhouli, în Mongolia Interioară, la Zabaikalsk, în estul îndepărtat al Rusiei, pentru viitoarele Jocuri Internaționale Militare. Evenimentul are loc pentru prima dată de la invazia rusă din 24 februarie în Ucraina. Un tren încărcat cu personal, tancuri și alte vehicule a plecat recent din Manzhouli, a informat ieri canalul militar“(…).
Jocurile Internaționale ale Armatei sunt un eveniment „sportiv“ militar rusesc anual organizat de Ministerul Apărării al Rusiei, organizat pentru prima dată în august 2015.
Exerciţiile sunt denumite şi Jocurile Olimpice de Război.
India, Iran, Siria (din 2017), Egipt şi Venezuela sunt participanţi curenţi, dar şi Israelul a ţinut să participe în trecut.

* * *

Un viitor de cooperare militară consolidată China-Rusia poate avea mai puțin de-a face cu modul în care se desfășoară conflictul din Ucraina și mai mult cu percepția Chinei asupra amenințărilor din Indo-Pacific.
Un astfel de viitor ar putea fi determinat de Statele Unite și aliații săi, din ce în ce mai uniți în retorica și acțiunile lor menite să facă presiuni asupra Chinei împotriva intereselor sale declarate în zone precum Taiwan, Insulele Senkaku/Diaoyu și insulele disputate din Marea Chinei de Sud.
China ar putea considera că este benefic să-și întărească net legăturile militare cu Rusia dacă consideră că șansele unui conflict indo-pacific cresc și că cooperarea militară cu Rusia ar putea spori mesajele sale de descurajare împotriva SUA și a aliaților săi.

* * *

Rusia şi China au deja un tratat militar încheiat la 28 iunie 2021 pentru 5 ani, pentru ca în 24 noiembrie 2021 să semneze o „foaie de parcurs pentru o cooperare militară mai strânsă“, ministrul Apărării rus Serghei Șoigu și omologul său chinez Wei Fenghe angajând-se „pentru intensificarea exercițiilor militare strategice și a patrulelor comune ale Rusiei și Chinei“, împotriva „zborurilor din ce în ce mai frecvente cu bombardiere strategice ale SUA în apropierea granițelor ambelor țări“.
La semnarea documentului, numit şi „plan de cooperare militară pentru 2021-2025“, ministrul rus Shoigu a spus că „Astăzi, în condiții de creștere a turbulențelor geopolitice și a potențialului de conflict în creștere în diferite părți ale lumii… Într-un astfel de mediu, coordonarea ruso-chineză devine un factor de stabilizare în afacerile globale“, iar chinezul Wei a lăudat Rusia pentru că a contracarat cu succes ceea ce el a descris drept „presiunea SUA și amenințările militare“.
https://www-militarytimes-com.translate.goog/flashpoints/2021/11/24/russia-china-sign-roadmap-for-closer-military-cooperation/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc

* * *

„În mai 2022, un Raport al Congresului SUA arăta că „China și Rusia se consideră parteneri în eforturile lor de a contesta ordinea globală condusă de SUA. Xi și Putin au emis o declarație comună la 4 februarie 2022, subliniind angajamentul lor față de «multilateralismul adevărat» și «respectul [pentru] drepturile popoarelor de a-și determina în mod independent propriile căi de dezvoltare», pe care unii analiști l-au interpretat ca un plan pentru dezvoltarea unei noi ordine internaţionale.“
https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12100

* * *

Iar „Relația militară dintre China și Rusia probabil se va adânci odată cu războiul din Ucraina“, arătau în martie 2022 jurnaliştii americani de la Washington Post, chiar dacă parteneriatul militar ruso-chinez deja existent „nu va ajunge la o alianță militară oficială“, fiind construit ca un „răspuns la nemulțumirile comune împotriva Statelor Unite“.
https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/21/china-russia-military-arms-drones/

Autor C.D. Nicolae
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.