Controverse între revoluţionari

Controverse între revoluţionari

0 117

Vineri, în şedinţa de plen a Consiliului Local, Ioan Demi, preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie Braşov s-a contrat cu Vasile Mardare, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor Revoluţiei.
El a declarat că „noi, revoluţionarii autentici am fost împinşi la margine” şi a subliniat că „puţini am fost, mulţi am rămas”, făcând referire la numărul mare de revoluţionari, unii dintre ei pare-se neavând însă nicio treabă cu Revoluţia.

Vasile Mardare a răspuns la rândul său declarând că „asociaţia mea are răniţi şi urmaşi în jur de 500 şi până la 1050 de luptători. Că or fi buni, or fi răi, or fi impostori, cei care au condus până în 98, trebuiau să spună. Dar din păcate, pe fratele lui (Demi), pe care l-a făcut revoluţionar, nu spune. Dacă vrem să fim corecţi…”.
Şedinţa a mai avut şi un moment tensionat, după ce Ioan Demi, revoluţionarul care a scos în stradă angajaţii ICA Ghimbav în decembrie 1989, a declarat, în faţa Consiliului Local Braşov, că PSD este „continuatorul Partidului Comunist Român”, ce a stârnit nemulţumiri în rândul grupului de consilieri ai PSD.

Un 21 Decembrie aproape anonim
Sâmbătă doar o câţiva oameni s-au adunat la troiţa din faţa Prefecturii, pentru a depune coroane de flori, a aprinde o lumânare şi a ţine un moment de reculegere pentru ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani spune BZB. Este vorba despre „revoluţionarii fără certificate”, aşa cum cu mândrie îşi spun foşti angajaţi ai ICA Ghimbav, care ieşeau primii din fabrică, în 21 decembrie 1989, conduşi de Ioan Demi, pentru a merge în marş până la Prefectură.
Pe atunci erau aproximativ 1000. Unii dintre ei au rămas şi peste noapte în jurul clădirii, după cum ne-au povestit, şi abia din 22 decembrie li s-au alăturat mii de braşoveni. La comemorare au fost prezenţi circa 20 de oameni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care au depus coroane. Foştii angajaţi ai ICA consider că aceasta este data care trebuie celebrată ca data de început a Revoluţiei. „Ce s-a întâmplat din 22 este altceva”, mai spun ei.

După ceremonie, oamenii au mers şi în Cimitirul eroilor, unde au depus coroane la mormintele celor ce şi-au lăsat viaţa pentru libertate, în vremea Revoluţiei din 1989. Aste pentru că cei care depun coroane în 21 decembrie nu participă, de regulă, şi la evenimentele din 22 decembrie.
I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.