Controlul privind circulatia animalelor – intensificat

Controlul privind circulatia animalelor – intensificat

0 56

?


Focarul de febra aftoasa din Anglia si pesta porcina de la unele ferme din Timisoara obliga autoritatile la masuri. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a intensificat masurile de control privind circulatia animalelor pe teritoriul Romaniei.
Prin programul de supraveghere pentru febra aftoasa va fi verificat modul in care se aplica masurile de biosecuritate in exploatatiile de animale autorizate sanitar veterinar si se recolteaza probe pentru examene serologice de laborator.
Febra aftoasa este o boala infectocontagioasa produsa de un virus, care difuzeaza foarte repede, pe zone intinse si afecteaza un numar mare de animale receptive. Este specifica animalelor domestice si salbatice cu unghia despicata (bovine), este supusa declararii oficiale si carantinei de gradul I. ANSVSA precizeaza ca febra aftoasa nu constituie o amenintare la adresa sanatatii publice. Infectia se produce pe cale digestiva, respiratorie sau prin piele, sursa primara de infectie fiind animalele bolnave sau convalescente, care elimina virusul prin saliva, lapte, urina si alte secretii. Sursele secundare de infectie pot fi adaposturile, ustensilele, furajele, apa, gunoiul de grajd, vehiculele, pasunile, diferite ambalaje. Virusul poate fi vehiculat si de persoane sau animale nereceptive.


ANSVSA a solicitat directiilor veterinare judetene situatia intrarilor de animale din speciile receptive si a produselor acestora (bovine), provenite din Marea Britanie, pentru ultimele 30 de zile.
Potrivit ANSVSA, Romania are elaborat Planul de contingenta pentru febra aftoasa, care a fost transmis Comisiei Europene spre avizare in data 9 noiembrie 2006 si a fost aprobat prin Decizia Comisiei 2007/18.
Este interzis comertul, importul si tranzitul de animale receptive, al produselor crude provenite de la acestea (lapte, unt, carne, piei, lana, coarne, etc), a nutreturilor fibroase si concentrate, din tarile in care exista focare de febra aftoasa.
De asemenea, este interzisa introducerea in tara, de catre persoanele care vin din tari in care evolueaza boala, a produselor si preparatelor de origine animala, cu exceptia celor sterilizate sub forma de conserva.
?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.