Control CE asupra calitatii alimentelor

Control CE asupra calitatii alimentelor

0 119

In perioada 23-27 aprilie 2007, in Romania se desfasoara misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO, din cadrul Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat MADR. Scopul acestei misiuni este sa evalueze sistemul de control oficial pentru alimente si furaje ce contin sau constau din organisme modificate genetic.


Expertii misiunii vor evalua progresele? inregistrate in activitatea de control a alimentelor, furajelor si semintelor modificate genetic, legislatia existenta si modul de implementare a acesteia.


Pentru realizarea obiectivelor propuse, expertii misiunii vor efectua vizite in judetele care pana in 2007 au fost mari cultivatoare de soia modificata genetic (Calarasi si Timis). In programul evaluarii sunt incluse vizite la cele doua Directii Agricole si de Dezvoltare Rurala, la Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, la fostii cultivatori de soia modificata genetic, precum si la unitatile de procesare a soiei, din judetele mai sus-mentionate.


In programul misiunii este prevazuta si evaluarea laboratoarelor de determinare a OMG din seminte (din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucuresti) si din alimente si furaje (din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti), ambele laboratoare avand metode de determinare a OMG acreditate RENAR si facand parte din Reteaua Europeana de Laboratoare ?pentru determinarea Organismelor Modificate Genetic. De asemenea, este planificata si? o vizita la un punct de inspectie la frontiera in scopul evaluarii controlului importului de organisme modificate genetic.


Autoritatile romane implicate in aceasta actiune sunt Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.


Romania s-a angajat sa respecte legislatia comunitara in domeniul organismelor modificate genetic, sa elimine din cultura incepand cu anul 2007 soia modificata genetic, deoarece aceasta cultura nu este aprobata in Uniunea Europeana, si sa urmareasca trasabilitatea productiei de soia modificata genetic din recolta? anului 2006.


Misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO se va incheia in data 27 aprilie 2007, cand vor fi prezentate succint si primele concluzii ale evaluarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.