Controale prin piete si magazine

Controale prin piete si magazine

0 102

Odata cu apropierea Sarbatorilor Pascale si tinand cont de faptul ca acestea vor fi sarbatorite in doua duminici consecutive, in raport de apartenenta religioasa, de ieri au inceput sa se deplaseze prin piete si magazine alimentare, in scop de control, comisii mixte a caror activitate este aceea de prevenire a comercializarii unor produse neconforme calitativ si care ar putea pune in pericol sanatatea consumatorilor.
In acest sens au fost infiintate sase comisii compuse dintr-un reprezentant al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), un reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), unul din partea Garzii Financiare si unul din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP)
Aceste comisii, sub indrumarea prefectului, vor efectua controale atat in Brasov cat si in judet.
„Aceasta initiativa este cu caracter de prevenire a unor probleme de sanatate in randul populatiei. Vor fi in atentia noastra pietele agro-alimentare si unitatile de profil. Principalele produse verificate vor fi carnea si preparatele din carne, ouale si celelalte ingrediente necesare pregatirii mancarurilor specifice. Speram sa nu intalnim comercializarea de produse neconforme, insa daca vom intalni astfel de situatii vom aplica sanctiuni contraventionale”, a declarat directorul OJPC, Mihai Mohaci.
Este o actiune binevenita, in contextul in care goana dupa bani ii face pe unii comercianti sa uite de cele mai elementare reguli de comert si de bunul simt si sa incerce sa bage pe gat cumparatorilor, mai neatenti in graba acestei perioade, tot felul de marfuri degradate sau chiar stricate.
In ce priveste vanzarea mieilor, ca in fiecare an in pietele agroalimentare s-au amenajat locuri speciale pentru comercializarea lor. Cate conditii de igiena ofera ele este indoielnic, dar astea se zice ca sunt conditiile. De aceea ma si intreb: de ce nu sunt lasati pastorii sa vina cu ceva turme pe la margine de oras, intr-un loc special amenajar si cu posibilitati de acces auto al cumparatorilor, care acolo sa-si aleaga mielul pe care il vor, vazandu-l si cum zburda si behaie pana i se ia gatul, asta ca sa se convinga ca este sanatos si nevatamat. Caci cei gata morti si agatati in cuiele de macelarie pot lasa uneori impresia unor caini sau motani mai dolofani pe post de miei. Nu acuz ca ar fi asa ceva, insa asta este impresia in privinta unora din exponate, mai ales spre seara. Iar cei de pe camp, daca sunt taiati pe loc, nu vad de ce nu ar indeplini conditii igienice, cand animalul odata taiat este pus de cumparator in plasa si dus direct acasa.
Oricum ar fi, sa speram, in primul rand, ca preturile vor mai scadea, caci cele actuale nu vor permite multora sa cumpere miel de Paste.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.