Controale la legume si fructe

Controale la legume si fructe

0 159

Crescand tot mai mult nemultumirea cumparatorilor brasoveni in privinta calitatii legumelor si fructelor de prin piete, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov desfasoara in aceste zile actiuni de verificare a calitatii legumelor si fructelor comercializate in unitatile brasovene de profil. Se urmareste, in principal, acele produse care ar putea fi tratate cu hormoni de crestere si cu substante chimice. Acestea ar putea contine reziduuri de pesticide, nitriti si nitrati, substante care pot fi periculoase pentru sanatatea consumatorului.
Astfel, inspectorii, cu un laborator mobil la indemana, au prelevat probe de la rosii, castraveti, struguri si pepeni. In doar 60 de secunde inspectorii DSVSA au avut rezultatele si au putut stabili ca parametrii corespund normelor sanitar veterinare.
„Daca vor fi gasite concentratii de pesticide, nitriti si nitrati mai mari decat cele admise, marfa va fi retrasa de la vanzare, iar comerciantul va fi sanctionat contraventional de la 250 la 5.000 de lei”, a declarat Claudia Matei, inginer chimist la DSVSA Brasov.

In context, comerciantilor le-au fost verificate si actele care atesta provenienta marfii. Nu au fost constatate nereguli, iar vanzatorii au declarat ca nu au avut niciodata probleme cu autoritatile, marfa lor fiind autohtona si de calitate. Este si normal. Care taran roman, mic producator, isi poate permite schema cu hormoni si toate celelalte. El vine cu marfa proprie, cata poate produce, si, chiar daca o vinde „en gros”, stie ca este de buna calitate. In schimb, inspectorii DSVSA ar face mai bine sa se duca pe la supermarketuri si acolo sa controleze tot ce este adus din import, mai ales pe timp de iarna. Dupa aceea sa concluzioneze.

Pana in prezent au fost verificate pietele Bartolomeu, Stupini, Star si Astra. Actiunile vor continua pana ce vor fi controlate toate punctele unde se comercializeaza legume si fructe.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.