Controale la alimente

Controale la alimente

0 60

Inspectorii OJPC Brasov au intreprins ieri un control “la sange” prin magazinele deschise in cartierul Triaj. Au fost controlate cu precadere magazinele cu profil alimentar, caci, pe caldura care ne bantuie de cateva zile, papica este aceea care se strica mai repede atunci cand nu este pastrata in conditii optime si ne strica si pe noi daca o consumam, mai ales ca putini isi permit timpul de a sta sa caute pe ambalaj termenul de garantie sau alte asemenea lucruri, in drumul grabit dinspre serviciu spre casa.
Si, dupa cum era de asteptat, s-au gasit destule nereguli.
De ce ma exprim pesimist prin “dupa cum era de asteptat”? Pentru ca, din pacate, romanasul nostru inca nu s-a invatat sa respecte si sa se respecte atunci cand este vorba de elementare norme de comert.
Inspectorii OJPC au gasit, intr-adevar, destule nereguli, dupa cum era si de asteptat, prin micile si numeroasele magazine “de apartament” dintr-un cartier marginas. Cele mai multe s-au aflat prin vitrinele frigorifice cu produse lactate si mezelarie. Este vorba de termene de garantie depasite, ceea ce constituie un mare pericol, mai ales la mezeluri, pentru sanatatea consumatorului, dar, si mai grav, pastrarea acestor produse la mult peste temperatura prevazuta, prin nefunctionarea corecta a camerelor si vitrinelor frigorifice, aceasta ducand la modificari organoleptice ale produselor.
Tot nereguli au fost socotite neinscriptionarea corecta sau chiar absenta acesteia de pe unele produse.
Au fost aplicate atentionari si amenzi de mii de lei, cu toate motivarile si rugamintile vanzatorilor si patronilor.
Inspectorii OJPC au promis asemenea controale si prin alte zone ale Brasovului.
Ramane, totusi – oare pana cand? – intrebarea: cand se vor invata comerciantii minte sa fie in regula si sa nu mai puna in pericol sanatatea cumparatorilor? Cat ar trebui sa fie de mari aceste amenzi?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.